prideparaden och varför den känns i magen

Jag tänkte skriva något om prideparaden, men så märkte jag att Mats Bax redan har gjort den bästa mediedokumenteringen jag någonsin sett av en prideparad i Stockholm, så håll tillgodo:

http://www.qx.se/pride/18593/webb-tv-prideparaden-2011

Själv gick jag med ”marching for those who can’t” och gick länge bredvid en man som behöver vara så anonym att jag inte ens vill berätta vilket land han kommer ifrån (men han vill att jag ska poängtera hbt-människornas situation i Mellanöstern, så jag kan säga att det är ett land i Mellanöstern med dödsstraff för homosexuella). Han sade, gång på gång, att han aldrig hade kunnat drömma om att gå genom en stad där så många människor samlades för att paradera och för att visa sitt stöd. Medan vi gick gjorde jag en video, som jag tyvärr inte kan visa eftersom den visar hans ansikte. Men jag kan transkribera den. Den börjar med att jag frågar hur det känns.

I feel something that I have never felt before, and I hope that I can have the chance to feel it again. It’s the first time I feel that I’m alive. And all the people, all the people are looking at me, they are smiling, they just want to see when I am smiling or dancing or have fun … they are just feeling like a part of me, and they do not know me! At the same time I’m thinking about the people who know me. I hope that the day will come, when I will have people from the crowd who are my family and my friends, that they will understand me. Because this is who I am, in Sweden or in my home country. So maybe this time I can not answer you this question, how do I feel, because I do not know what is my feeling. It is more than being just happy.

0 svar

 1. Precis just så tänkte jag när jag stod i regnet och vinkade, log och klappade händerna åt den härliga paraden som drog förbi. Visst var det jätteroligt att se alla snygga kläder, sminkningar och all glädje som pumpade i takt med musiken, men jag hoppades även att mitt leende skulle uppfattas som just stöd till alla som kanske har samlat mod för att våga gå med och visa vilka de är.

  Länken verkar dock vara fel: Den visar en skojig film om en höna som spelar biljard.

 2. Men jag förstår inte varför anarchopride/svarta blocket år efter år utesluts i all rapportering från tåget. Detta gäller både i Göteborg och i Stockholm. Nu talar jag ju såklart enbart utifrån mig själv men jag och många andra la timmar på sminkning, vi dansade och var glada hela tåget (och med det menar jag att vi inte var hotfulla, arga, tråkiga eller på något annat sätt missbrukade vår plats i paraden) och ändå är vi som raderade från alla reportage, bildserier etc. Är det bara jag som reagerat på det här? Vet du Sara, som har lite insight i alla fall på Qx, om det är uttalat att anarchopride inte ska få någon medial uppmärksamhet? Jag tycker det är tråkigt, för mig är den politiska delen jätteviktig, annars hade jag aldrig valt att gå i tåget över huvud taget.

  1. Nej, det finns inget uttalat sådant, det har jag aldrig hört talas om. Det handlar nog mer om sånt som 1) att mainstreammedia bara vill ha bilder på superglamorösa transor, 2) att det finns så sjukt mycket folk i paraden och de flesta kommer inte med på bilderna, 3) att en del fotografer mest fotar dem de känner eller de delar av paraden de identifierar sig med, och säkert en del andra orsaker också. Jag vet att det finns delar av paraden som jag själv inte sympatiserar med, och då känner jag ingen större lust att fota dem heller. Men det finns ju rätt så många delar av paraden som inte syns, och så ett fåtal som syns vartenda år.

  2. *hm* Enl. den planerade turordningen [http://www.stockholmpride.org/2011/Paraden/] skulle Anarchopride gå efter SL och före QX Förlag AB, samtidigt som jag vet att den planerade turordningen inte alltid är den som faktiskt blir i slutänden.

   Nu såg jag tyvärr inte hela paraden (skulle iväg och volontära med annat än parad), så jag vet inte hur er sektion faktiskt såg ut, eller var ni befann er i paraden, men om ovanstående turordning stämmer, så borde Anarchopride finnas med på [http://www.stockholmpride.org/Journal/Lordag/Parad/Paradbilder-Mattias-O/] – kan fjärde nedifrån (mellan Teknik<3Öppenhet och QX; #48 av 51) vara en så'n bild tro?

   I UR:s video från paraden [http://urplay.se/165275 – några av de sista 7 minutrarna] är det en massa folk mellan SL och QX, som rimligtvis inte hör till SL (bl.a. några med skylt om öppna spärrar).

   Hade Anarchopride någon banderoll (som det stod just anarchopride på)?
   Hur uppiffad en grupp än är är det svårt att veta att det är en ny grupp separerad från omgivande, om det inte är ett glapp (och inte ens det behöver betyda något), eller "uppskyltat", och jag tror inte att någon som dokumenterat parad haft som mål att ta kort på varenda en (UR-videon visar t.ex. bara ena sidan av ekipagen – och ingenting alls från t.ex. vänsterpartiet-tror-jag-det-var som gick i början av tåget).

   (Oj, nu blev det här jättelångt.)

   1. Oj, tack för hjälpen. Jodå vi hade både egen bil och ett glapp mellan SL bussen och oss. Men jag tror att det är mycket som Sara skrev: ”1) att mainstreammedia bara vill ha bilder på superglamorösa transor, 2) att det finns så sjukt mycket folk i paraden och de flesta kommer inte med på bilderna, 3) att en del fotografer mest fotar dem de känner eller de delar av paraden de identifierar sig med…”

    Att Ur hade en dokumentär hade jag ingen aning om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster