snabbguide inför 2012

Det nya året varslar om både ups och downs. Några datum att lägga på minnet:

3 februari

Den 3 februari är det grammatikdagen! Vi kan alla fira den på olika sätt, antingen genom att gå på Kulturhusets seminariedag och käka grammatikbakelse, eller på andra fröjdefulla sätt. En sak är säker: detta är ungdomarnas nya lucianatt. (Eller vilken natt de nu ägnar åt våldsamt festande nuförtiden, häromdagen fick jag veta att jag knyter skorna ocoolt och kan därmed konstatera att jag, utöver min välgrundade uppfattning att grammatik är skäl nog för vilken ungdom som helst att festa loss, inte har någon koll.)

28 mars

Den 28 mars är det magiskt gnistrande releasedatumet för min nya roman, Tillbaka till henne. Det kommer troligtvis att utlysas någon form av releasefest, så var beredda! Jag räknar med att de flesta lär ha hämtat sig sedan det vilda partajandet i februari, och ni kommer att vara hjärtligt välkomna med era pirror för att lasta med er ett exemplar av den tyngsta och vackraste bok jag någonsin skrivit.

21 december

Den 21 december går jorden tyvärr under.

0 svar

 1. Åh, grammatikdag låter fantastiskt! Jag tycker du ska starta en frågelåda så att alla vi som virrar i det blinda med våra funderingar kan få lite ro. Jag tar mig friheten att börja med en fråga: jag skrev precis i ett sms ”eller hur kan en skriva så?” och fick tillbaka att mottagarens mamma minsann är mycket noga med att påpeka att det heter ”visst kan en skriva så?” eller ”en kan skriva så, eller hur?”. Efter mycket googlande har jag inte kommit fram till varken det ena eller andra. Din syn på saken hade uppskattats!

  1. Min syn på saken är att man får skriva precis hur man vill i ett sms, men om man ska gå till botten med vad som i nuläget anses som korrekt, så har din kompis mamma dessvärre rätt. Själv använder jag inte ”en” i stället för ”man”, men däremot ”hen” i andra sammanhang. Min motivering till detta kommer i ett, förhoppningsvis grammatikspäckat, inlägg så småningom. Och fråga gärna på, jag är grammatiklärare 24/7!

  2. vet förstås att det inte var mitt svar du ville ha, men jag blev nyfiken på vart du kommer ifrån, eftersom ”en” i subjektsposition i mina öron är ett inslag av dialekt =)

   jag antar att din kompis mamma menar att det ska vara ”man” i exemplen ovan – ”hur kan _man_ skriva så?” osv – precis som i uppställningen här:

   Man blir glad, när någon berömmer en.
   Man blir ledsen, när någon pratar illa om ens vänner.
   http://www.ordklasser.se/indefinita-pronomen.php

   men precis som Wiki skriver:
   ”I vanlig svenska är ’en’ objektsform, men dialektalt förekommer också att ’en’ används som både subjekt och objekt: ’en får vara glad att en lever’.”
   http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsneutrala_pronomen

   formuleringen ”vanlig svenska” tycker jag förvisso borde redigeras till ”standardsvenska” eller dylikt, men artikeln är i övrigt intressant. inte minst för att den jämför användandet av ”en” respektive ”hen” som en sorts feministisk markering (apropå, bredvid nämnda, stora upprördhet över det lilla ordet 8)

   som svensklärare, boende i Schweiz sedan snart 10 år, är det intressant för mig att upptäcka att det alltså finns de där hemma som propagerar för att använda ”en” istället för ”man”. den här bloggaren beklagar(?) att hon dock uppfattar formuleringen som ”obildat talspråk”, vilket ju ofta är just stämplar som används för dialektala uttryck …
   http://visselpaj.se/?p=6253

   om man inte vill riskera att lyssnaren hänger upp sig på hur man säger istället för vad, kan det alltså vara bättre att använda ”man”, samtidigt som det förstås är rätt tragiskt med (egentligen obildade) personer som inte kan lyssna mer empatiskt än så =/

   tycker nämligen att det är trist besserwisser-attityd att svara med en tillrättavisning i stället för på frågan, men det kanske ”hen” i ditt sms också gjorde =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster