Böcker

Sedan debuten 2009 har jag utkommit med böcker i många genrer: romaner, språkböcker, barn- och ungdomsböcker och lättläst. 

Några röda trådar i mina romaner är utanförskap och möten mellan olika perspektiv, att finna sin plats och nutidens relation till historien. Jag skriver de böcker jag själv vill läsa, med hopp om att läsaren ska skratta, gråta och emellanåt se något i ett nytt ljus.

Språkböckerna är frukterna av mitt liv som grammatikapostel: Jag vill berätta för människor om språk, och jag vill att vi alla har roligt medan det pågår.

Läs mer om mina böcker här nedan!

Allomorferna

Bojan är hemma med feber, medan mamma studerar grammatik. Utanför fönstret växer en stor tall. Och när Bojan ligger i sängen och längtar ut får han plötsligt syn på något i ett av kvisthålen … eller någon? En liten rufsig filur med blå nyfikna ögon. Och snart dyker en till liten varelse upp ur hålet. Men då händer det som gör att Bojan måste rycka in och hjälpa till: En kråka nyper tag i en av filurerna och flyger i väg med sitt byte i näbben! Det visar sig att Bojan har stor hjälp av sina grammatikkunskaper för att rädda den kidnappade Or.

Läsålder: 6-9

Utgivningsdatum: 2023-03-24

ISBN: 978-91-7813-386-4

Köp boken här!

En stark nolla

Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig ”lånar” han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter.

Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?

Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2022-05-10

ISBN: 978-91-7813-129-7

Köp boken här!

Nu levande (Tredje Monikabok)

Efter elva års plåga ljusnar det för Monika, när hon långsamt blir vän med tanken att sluta försöka få barn. Men Claes, som plötsligt är en del av Monikas liv, har andra idéer det finns fortfarande metoder att prova. Monikas barnlängtan är skavd ända intill benet, men borde hon ändå utforska den nya möjligheten tillsammans med Claes?

Samtidigt framträder ett tvåhundra år gammalt mysterium, när Monikas jakt på sanningen om sina förfäder leder henne till ett olöst mord bland nybyggare och renskötare i 1800-talets Arvidsjaur. Hon gräver sig allt längre mot sitt släktträds rötter. Kan hon förlika sig med att inte bygga på dess grenar?

Utgivningsdatum: 2022-04-20

ISBN: 978-91-642-0734-0

Köp boken här!

Bära och brista (Andra Monikabok)

Efter ett mindre sammanbrott på jobbet åker Monika på en terapeutisk skrivarkurs i Arvidsjaur. På kursen samlas en brokig grupp deltagare, och det blir en omvälvande vecka. Parallellt kliver Monikas förfäder fram ur det förflutna: Lisa, som kom till Stockholm för att söka upp sin fästman; Sten, som med sin storlek dödade sin mor; Sara-Maria, som skulle ha farit till Amerika – deras berättelser får liv och blir bitar i det pussel som Monika lägger.

Utgivningsdatum: 2021-10-27

ISBN: 978-91-642-0733-3

Köp boken här!

Ljudet av fötter (Första Monikabok)

Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle – till skillnad från sin biologiska mor – bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid.

I krisen som sammanfaller med hennes sista IVF-försök börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv.

Utgivningsdatum: 2021-04-14

ISBN: 978-91-642-0643-5

Köp boken här!

Handbok för språkpoliser

Du har blivit antagen till språkpolishögskolan. Du har fått din rödpenna och ser fram emot att börja arrestera språkmissbrukare med de klassiska orden ”det heter faktiskt”.

Men hur ligger det till med Luciasången, är det förlät eller förgät? Hur hårt ska man bestraffa en särskrivare, och vilket kommateringsreglemente är det som gäller?

HANDBOK FÖR SPRÅKPOLISER är din vän i en värld där ligister svär på engelska och språket är i ständigt förfall.

Utgivningsdatum: 2020-09-08

ISBN: 978-91-642-0692-3

Köp boken här!

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik

Det var en gång ett litet substantiv, som förnöjt meddelade varje främling som det mötte: ”Jag är ett substantiv!”
En dag mötte det lilla substantivet en språkpolis. Vid den glada hälsningen höjde språkpolisen bara på ögonbrynet och svarade:
”Nej. ’Jag’ är ett pronomen.”
(Ur Sagan om substantivet och språkpolisen)

Välkommen in i en värld av prinsessor och riddare, språkpoliser på moped, en skälmsk katakres, makthungriga världsledare och introverta interjektioner! En sagobok för språkälskare, en grammatikbok för sagoälskare.

Utgivningsdatum: 2019-09-01

ISBN: 978-91-642-0648-0

Köp boken här!

Under mattan

Det började med ett ganska litet monster. En morgon satt det på köksbänken, just när pappa skulle rosta bröd. Hallå! ropade jag. Titta vad som sitter där!

Pappa blir inte lika förvånad över monstret som dyker upp. Han lyfter det i nackpälsen och slänger in det under mattan. Där samlas allt möjligt skräp. Till slut är högen under mattan stor som en flodhäst, den rör på sig och morrar ibland. Men mamma och pappa låtsas ändå som ingenting  För vad skulle hända om någon lyfte på mattan?

Under mattan är en finurlig och dramatisk bilderbok om ett hem där saker hellre sopas under mattan än tas itu med.

Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2018-10-03

ISBN: 978-91-7813-011-5

Köp boken här!

Grejen med ordföljd

Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar, hur kan ett enkelt så vara både mystiskt och hjälpsamt, och hur mycket kan ett bråkigt satsadverbial egentligen ställa till med?

I denna uppföljare till de hyllade Grejen med verb och Grejen med substantiv får du äntligen djupdyka i mänsklighetens favorithobby: att foga ihop satsdelar!

Utgivningsdatum: 2018-09-17

ISBN: 978-91-642-4333-1

Köp boken här!

Gruvan

Ellen tillbringar sommaren på Utö, och en av de första nätterna bestämmer hon sig – trots de hemska historierna om Utöskräcken – för att sova i det gamla skjulet ute på tomten. Den ganska läskiga natten leder henne till ett gömställe, och i gömstället finns en bok. Det visar sig vara tolvårige Antons dagbok, från 1848, en tid då barn arbetade i järngruvan på ön.

Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium. Kan hon lösa det, så många år senare?

Och kan man vara vän med någon som levde för hundrasjuttio år sedan?

Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2018-08-22

ISBN: 978-91-7813-003-0

Köp boken här!

Finns det hjärterum (fjärde boken om Kouplan)

Kouplan vill aldrig mer tänka på livet han en gång levde. Han har sitt uppehållstillstånd nu, och detektivuppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. Jo, en sak lämnar fortfarande inte hans tankar: Vad har hänt hans bror?

I Uppsala vaknar Victor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. Just när han trodde att det fruktansvärda var bakom honom, kommer de igen med förnyad kraft. Männen som aldrig slutar söka.

I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, duckar för gränspoliser och chefers chefer. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.

I sökandet efter sin bror befinner sig Kouplan plötsligt i sitt sista detektivuppdrag, och tvingas möta skuggorna igen. Kanske har de aldrig lämnat honom.

Utgivningsdatum: 2017-08-30

ISBN: 978-91-642-0519-3

Köp boken här!

Hjärterum (Bok 4 om Kouplan)

Kouplans liv har blivit bättre. Han har fått uppehållstillstånd i Sverige. Han har bostad och gör praktik. Men Kouplan är inte lycklig. Han tänker på sin familj varje dag. Var är hans bror, Nima? Lever han? Var är deras mamma och pappa?

För att leta spår går Kouplan till Azads grill där många papperslösa arbetar. Kouplan jobbade själv där, för många år sedan.

– Jag vågar inte prata, säger en av arbetarna. En av oss har blivit mördad och vi kan inte gå till polisen.

Men Kouplan vägrar vara rädd igen. Han ska hitta sin bror och ge rättvisa åt den mördade arbetaren. Nu ska sanningen fram.

Utgivningsdatum: 2017-08-28

ISBN: 9789188073419

Köp boken här!

I skuggorna (Bok 3 om Kouplan)

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, och inte ett bra tillfälle att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.

Utgivningsdatum: 2017-04-17

ISBN: 9789170535338

Köp boken här!

Grejen med substantiv

Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen?

I denna uppföljare till läsarsuccén Grejen med verb finns allt en människa kan fundera över när det gäller substantiv (och pronomen)

Utgivningsdatum: 2017-03-15

ISBN: 978-91-642-0506-3

Köp boken här!

Grammatik och piraten som jagade mås

Grammatik och piraten som jagade mås är en grammatikbok för högstadiet, men kan användas av alla som vill lära sig eller repetera grunderna i svensk grammatik. Med humor, berättelser och kreativa övningar lockas läsaren in i grammatikens förunderliga värld och får en ökad förståelse för språkets uppbyggnad.

Grammatiken och piraten som jagade mås passar dig som:

  • söker en inspirerande grammatikbok
  • vill ge eleverna ord för att tala om sitt och andras språk
  • vill hjälpa eleverna att se språkets uppbyggnad och struktur

Utgivningsdatum: 2016-12-21

ISBN: 9789140692214

Köp boken här!

Grammatikundervisning för sfi och sva

Som lärare för nybörjare i svenska kastas du ofta ut i en verklighet där du förväntas veta hur grammatik ska förmedlas. I bästa fall har du med dig en utbildning där grammatikkunskaper fått utgöra en del, och i allra bästa fall har du haft en utmärkt lärare i språkdidaktik på högskola eller universitet. Men det mesta får man ändå lära sig själv. Har man, som många volontärer eller obehöriga lärare, inte någon språkdidaktisk utbildning alls kan det kännas som att hoppa i vattnet och hoppas att snabbt lista ut hur man simmar.

Grammatikundervisning för sfi och sva ger handledning, kunskap och råd i grammatik och didaktiska grepp och metoder för en roligare och mer lättillgänglig grammatikundervisning. Boken används flitigt både i lärarutbildningar och på skolor.

Utgivningsdatum: 2016-10-13

ISBN: 978-91-274-4564-2

Köp boken här!

Luften är fri (tredje boken om Kouplan)

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.

Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.

Utgivningsdatum: 2016-10-12

ISBN: 978-91-642-0498-1

Köp boken här!

Skarven

Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grenar mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon – den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten.

Johanna som alla kallar Johan.
Ludde som längtar efter mysterier.
Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar.

Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2016-09-14

ISBN: 978-91-88279-24-8

Köp boken här!

Som Eld

Redan på skärgårdsbåten ser de varandra. Lollo sneglar på henne, den fräkniga tjejen med jeansjacka och rufsigt hår. Hon ser ut som en del av havet, och hennes pappa har redan druckit tre öl. De liknar två tufsiga fåglar, en stor och en liten luffare.

Anna kikar på den nya tjejen, med mörkblå kavaj och glänsande hår i hästsvans. Hon är en av de rika, de som åker till skärgården för att de redan äger för mycket på land. När de båda familjerna kliver av på Sländö, går den rika tjejen med sin familj åt andra hålet.

Men en kväll står hon på Annas brygga. Hennes hand rör vid Annas när de tar sig ned i båten på nummer 16. Det doftar som eld.

Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2016-06-01

ISBN: 978-91-8827-903-3

Köp boken här!

Bedragaren (Bok 2 om Kouplan)

Livet som papperslös i Sverige är svårt och ensamt. Privatdetektiven Kouplan, från Flicka försvunnen, samlar burkar och saknar sin familj hemma i Iran. Men så dyker det upp ett nytt uppdrag: Han ska leta reda på en bedragare som stulit en stor summa pengar – från en toppolitiker!

Bedragaren är andra delen av fyra i en serie om privatdetektiven Kouplan.

Utgivningsdatum: 2016-01-20

ISBN: 9789170535338

Köp boken här!

Önska kostar ingenting (andra boken om Kouplan)

Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö.

Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne.

Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. ”Hämnas”, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Utgivningsdatum: 2015-10-07

ISBN: 978-91-642-0479-0

Köp boken här!

Sanning med modifikation (första boken om Kouplan)

Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig.

Det är obehagligt att ens nämna polisen, men Kouplan måste göra det för att få rätt kunder. Han måste ha pengar och han vägrar att diska en enda tallrik till på Azads grill.

Julia är borta. Ena sekunden höll hon Pernillas hand, i nästa ögonblick var hon försvunnen. En kvinna med andra erfarenheter skulle ha gått till polisen. För Pernilla är det inte ett alternativ.

Kouplans jakt på kidnapparen leder honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Sanning med modifikation har vunnit Svenska Deckarakademins pris för bästa deckardebut och det franska deckarpriset Grand Prix de Littérature Policière.

Utgivningsdatum: 2015-03-18

ISBN: 978-91-642-0446-2

Köp boken här!

Flicka försvunnen (Bok 1 om Kouplan)

Kouplan har flytt från Iran. Han är ung, arbetslös och fattig. Och smart.

Han lägger ut en annons där han skriver att han är detektiv.
Efter tre veckor får Kouplan ett mejl:

Min dotter har försvunnit. Hon är bara sex år, min lilla flicka. Vi gick på gatan tillsammans och plötsligt var hon borta.

Kouplan är rädd för polisen och för att bli utvisad från Sverige, men han undersöker historien ändå.

Hur kan en flicka bara försvinna? Och varför går inte mamman till polisen?

Utgivningsdatum: 2015-03-16

ISBN: 9789170535130

Köp boken här!

Grejen med verb

Detta är boken för dig som älskar grammatik eller vill lära dig att älska det. Använd den istället för en skolbok för att lära dig om konjugationer och tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnena sinar eller ha den som bildande toalettlektyr.

En sak är säker. Det här är grammatik som du aldrig har sett den förut.

Utgivningsdatum: 2014-03-19

ISBN: 978-91-642-0423-3

Köp boken här!

Hjärta av jazz

”Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var nittonhundrafyrtiotvå.” Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt.

Steffi Herrera går i Björkeskolan så lite som möjligt. Där är hon en horunge och drottningarna Karro och Sanja härjar fritt. Men i mp3-spelaren finns Povel Ramel, med snäll röst och ord som är roliga. Hon kan alla hans texter, nästan, och snart kan hon spela walking bass till de flesta av hans låtar. En dag när hon passerar ålderdomshemmet, hör hon välbekant musik strömma ur ett fönster …

Alvars berättelse i rummet med vevgrammofonen är en vild jitterbugg på Nalen. Den är budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre än kriget. När den gamle mannens minnen kraschar rakt in i tonåringens verklighet, förändrar det båda deras liv.

Utgivningsdatum: 2013-08-14

ISBN: 978-91-642-0414-1

Köp boken här!

Tillbaka till henne

Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch.

Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de?

År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

Utgivningsdatum: 2012-03-28

ISBN: 978-91-642-0384-7

Köp boken här!

I havet finns så många stora fiskar

Bakom en gardin i Lugnvik står en iakttagare. Det är tryggt bakom fönstret, fyrtiosex millimeter treglasgräns som stänger ute verkligheten. Om man har tråkigt kan man studera barnen som går på förskolan som så lämpligt ligger mitt emot. Man kan följa dem med blicken, vattna sina pelargoner och glömma allt. Tills man inte kan det längre.

På dagisets uteplats står Malte. Han har helt själv hittat en kotte som är alldeles grön, och när han ser på den tänker han inte på det andra. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. Och mannen med det blonda håret, som antingen är hans vän eller något helt, helt annat.

I havet finns så många stora fiskar är en historia om vad som kan hända ett barn när skyddsnätet har stora hål. Hur det som är hemma är hemligt, och hur det blir plats för fula fiskar att ta sig in. Men det är också en berättelse om att minnas eller inte minnas, se eller inte se, finnas eller inte finnas. Och om det som är fint i det som är fult.

Utgivningsdatum: 2011-03-16

ISBN: 978-91-642-0351-9

Köp boken här!

Udda

Den välanpassade mellanchefen Martin Sander har ett udda begär. Han attraheras bara av kvinnor med amputerade kroppsdelar, och han skäms för mycket för att låta någon veta. Utom hans bästa vän Lelle. Lelle i sin tur kan inte förstå hans hemlighetsmakeri, själv krossar hon kvinnohjärtan på löpande band och har aldrig gjort någon hemlighet av sin läggning. Eller något annat, för den delen. När Martin träffar Paula, en strikt och hopbiten partikelverbsforskare utan ben, är hans lycka fullständig. Men mötet mellan Paula och den frispråkiga Lelle blir allt annat än friktionsfritt.

Udda vann Piratförlagets och Aftonbladets manustävling Bok-SM 2009 med motiveringen: ”Udda är en öppen, varm och kärleksfull berättelse om människor som inte har det så lätt med just det där öppna, varma och kärleksfulla. Med skickliga perspektivväxlingar, härlig energi och humor sticker historien ut som en relationsroman med udd”. Boken nominerades också till Årets Bok på QX-galan 2009.

Utgivningsdatum: 2009-09-30

ISBN: 978-91-642-0303-8

Köp boken här!