Föreläsningar

En inspirerande föreläsning om svensk språkhistoria, en underhållande lektion i språkpolisens största utmaningar eller ett författarmöte som rör sig från skrivhantverk till meningen med livet? Som  föreläsare har jag alltid ambitionen att både underhålla och utbilda, och jag kommer gärna till konferenser, bibliotek, skolor, festivaler och mässor och talar om språk, skrivande och mina böcker.

En föreläsning kostar från 16 000 kr exklusive moms och resa. Kontakta mig med önskemål så återkommer jag med prisförslag! 

Här nedan kan du läsa om mina vanligaste föreläsningar, och svar på vanliga frågor. Klicka här för att komma direkt till bokningssidan!

"Det heter faktiskt ..." Eller?

För alla språkintresserade

Språkpolisens internutredning kliver fram i denna föreläsning, där sådant vi trodde var fel i själva verket kan visa sig vara rätt.

För hur ska det egentligen vara i Luciasången, är det förgät eller förlät? Är det fel att säga "kommer" utan "att"? Får man använda "innan" som preposition, avsluta en mening med preposition eller inleda den med ett "och"? Och kan ett pris verkligen vara billigt?

Sara Lövestam är författare och språkvetare känd från bland annat Svenska Dagbladets språkspalt och Språkakuten i TV4. Med böcker som Grejen med verb och Handbok för språkpoliser och en kombination av humor och kunskap har hon nått en stor, språkintresserad publik.
ny!

Grejen med svenska språket

För alla som är intresserade av språk

Sara Lövestam arbetar med språket på många plan, som skönlitterär författare, som språkvetare anlitad som expert i TV4 och i flera tidningar, och som tidigare verksam lärare i svenska för invandrare. Med böcker som Grejen med verb (2014), Grejen med ordföljd (2018) och Handbok för språkpoliser (2020) har hon satt svensk grammatik i centrum på ett sätt vi aldrig sett förut.

I denna föreläsning blandar Lövestam fakta och kuriosa om svenska språket med underhållande reflektioner kring grammatiken – det fantastiska systemet som håller ihop allt.
Populär!

Hur svårt kan det vara?

För språkintresserade och alla som möter andraspråkstalare

Vad är det som gör att vi förstår varandra? En person som gått djupare än många andra för att försöka svara på den frågan är Sara Lövestam. Som skönlitterär författare, språkvetare och lärare i svenska för invandrare arbetar hon med språket ur många vinklar.

I denna föreläsning beskriver Lövestam på ett underhållande och pedagogiskt sätt de utmaningar vi möter när vi försöker kommunicera med varandra. Kuriosa om svenska språket blandas med tips till den som vill bli förstådd av alla – även av den som precis börjat lära sig svenska.
Populär!

Språkfynd i arkiven - en språkpolisiär tidsresa

För alla som är intresserade av språk

Sara Lövestam är för många känd som språkexpert i Tv4, som krönikör i SvD och Språktidningen och som författare till de uppmärksammade ”Grejen med”-grammatikböckerna. I arbetet med Handbok för språkpoliser har hon grävt i kyrkböcker, gamla språkläror och tidningsarkiv.

Vad reagerade 1800-talets språkpoliser på? Vad var först rätt, sedan fel och sedan rätt igen? Finns det särskrivningar i husförhörsböckerna, och vad hände egentligen med satskommateringen?
kuriosa!

Grejen med kanslisvenska

För språkintresserade, särskilt de som arbetar med myndighetsspråk

Varifrån kommer egentligen den av vissa älskade, men troligen mest hatade kanslisvenskan? Varför är det så lockande att stuva in ännu en inskjuten bisats, ett extra svårt ord och en prepositionsfras till, för den som sysslar med myndighetsspråk? Finns det faror med att göra texten enklare, hur såg myndighetsspråket ut för 800 år sedan – och vad har Gustav Vasa, Selma Lagerlöf och Lars Levi Laestadius med saken att göra?
lärorik!

Föreläsning på lätt svenska

För sfi-elever och andra som lär sig svenska, ej rena nybörjare. Både bibliotek och sfi-skolor brukar boka denna föreläsning.

Sara Lövestam är författare och språkvetare med elva års erfarenhet som sfi-lärare. Hon har en bred produktion av romaner, men har också skrivit hyllade språkböcker som Grejen med verb och Handbok för språkpoliser. Hennes spänningsserie om den papperslöse detektiven Kouplan har hon skrivit om till lättläst svenska: böckerna Flicka försvunnen, Bedragaren, I skuggorna och Hjärterum.

I denna föreläsning på lätt svenska vänder hon sig till sfi-elever och andra som håller på att lära sig svenska. Föreläsningen passar de flesta nivåer utom nybörjare, och handlar om böcker, skrivande och författarskap. I slutet öppnas för publikfrågor.

Sara Lövestam syns också som språkexpert i TV4 Nyhetsmorgon och språkkrönikör i Svenska Dagbladet, programledare i UR-serien Tio lektioner i språkdidaktik och domare i radiotävlingen Lantzkampen. Tillsammans med Isabelle Stromberg har hon podden Livet på lätt svenska.
lätt svenska

Fortbildning för sfi- och sva-lärare

För alla som lär ut svenska till andraspråkstalare

Under sina år som sfi-lärare fick Sara Lövestam många insikter i sitt favoritämne, svenska språket - men också i fortbildningens möjligheter och fallgropar! De fortbildningar hon själv nu erbjuder har fokus på praktiska lektionstips, användbara perspektiv på språket och massor av undervisningsglädje.

Skräddarsy er egen fortbildning genom att välja en timmes föreläsning, en halvdag eller en heldag. Blanda med andra föreläsningar från denna sida och/eller plocka ur listan de ämnen ni är mest intresserade av:
 • kreativ och produktionsstimulerande grammatikundervisning
 • att använda inspelning för att träna tal och uttal
 • läsning, om hur man kan utnyttja en enda lästext till ett flertal olika övningar för att förbättra både läsförståelse, skrivande och ordförråd
 • lättläst litteratur, vad innebär det, hur är det att skriva lättläst och hur kan man använda lättläst litteratur i klassrummet?
 • att använda musik i undervisningen
 • att (våga) använda Smartboard och Notebook (fungerar bara om skolan har Smartboard)
 • nya perspektiv på sfi-grammatik – bland annat om bestämdhet hos adjektiv+substantiv och den svåra distinktionen tycka-tänka-tro
 • att få ut mer av hörövningar
 • fyra enkla regler för att få struktur på svårbegripliga elevtexter
 • att integrera grammatiken med resten av undervisningen
 • digitala verktyg som kan göra undervisningen enklare, modernare och roligare

Vanliga frågor

Nej, jag tar inte ideella uppdrag då detta är mitt yrke. Mitt arvode för en föreläsning startar på 16 000 kr exklusive moms. 

Ja, förutsatt att eleverna förbereds ordentligt på mitt besök samt att skolan ansvarar för ordningen. Jag gör både författarbesök och språkföreläsningar för alla åldrar. Även här har jag ett minimiarvode på 16 000, och därför är det vanligaste att jag bokas för aulaföreläsningar eller en kombination av klassbesök och lärarfortbildning.

Självklart! Kontakta mig med era önskemål så kommer vi överens om något.

Du skickar en förfrågan via formuläret här nedanför så återkommer jag så snart jag kan. Oftast samma dag, men om jag t.ex. är på turné kan det dröja ett par dagar. 

Storleken på evenemanget avgör. Minimiarvodet gäller för en timmes föreläsning på t.ex. en skola eller ett bibliotek. För t.ex. konferenser med över 30 deltagare blir priset högre (upp till 34 000) och detsamma gäller för föreläsningar eller workshops som tar längre tid än en timme.

Ja! Men jag åker helst tåg, och behöver därför räkna med många timmars restid för långväga resor, vilket kan påverka både pris och möjliga datum.

Boka en föreläsning

När du fyllt i och skickat in formuläret svarar jag så fort jag kan. Det kan ta upp till fyra arbetsdagar om det råkar bli under en upptagen period (t.ex. mitt under ett skrivläger), men oftast svarar jag samma eller nästkommande dag.

Observera att mitt lägsta föreläsararvode ligger på 16 000 kr ex moms.