>inte helt oskyldigt

>På mitt jobb finns ett filter som gör att man varken kommer in på qx eller på stockholm prides hemsida. Därför har jag ägnat min tretimmarsrast åt att googla på deponensverb för att se om det finns undergrupper (min teori och fasta övertygelse är att det gör det), men än så länge ingen lycka. Eventuellt har någon gått och censurerat dem också. Deponensverb är ju inte vilka verb som helst menar jag och flera av dem kan ha innebörder som är ”oetiska eller oförenliga med våra värderingar”.

Till er som har levt lyckligt ovetande om vad ett deponensverb egentligen är: Det är ett verb som slutar på -s precis som passiv form, men som inte är passivt. Ungefär som man inte alltid behöver vara passiv för att vara undergiven, kanske någon inflikar, och jag nickar förstås och säger ja, just så. Exempel på deponensverb är finnas, retas, andas, svettas. Ni ser själva, inte helt oskyldigt.

0 svar

  1. >chw: Jag tänkte mig att en till exempel kunde handla om att det finns ett underförstått objekt (som ”retas” och ”kittlas”, som i motsats till ”reta” inte är transitivt), att en skulle definiera att det verbet beskriver är något subjektet gör i allmänhet och inte bara just nu (”han slåss” jämfört med ”han slår”, men den gruppen smälter lite ihop med den förra i så fall eftersom slåss också är intransitivt), och kanske att en är en grupp verb som har sitt ursprung i en uppenbar passiv konstruktion (som ”finnas” som ganska enkelt kan sättas i passivrelation till ett aktivt ”finna”). Men det är alltså bara spekulationer, jag hittar ju ingenting!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster