>Apropå ålder: När jag var liten var jag övertygad om att de sa ”holibotba” och inte ”bolibompa” på barnprogrammen. Jag ägnade mycken möda åt att försöka övertyga min omgivning och jag tror att min syster till slut gick med på saken av ren utmattning/empati.

Nuförtiden artikulerar barnen födda på 90-talet (nej vänta, de föddes kanske på 00-talet?) sina ”bolibompa” mycket tydligare, men på det gamla introt har jag fortfarande problem att höra något annat än ”holibotba”.

Mina starka och kontroversiella åsikter om både fonologiska och morfologiska företeelser kan ha varit en anledning till att andra barn i viss mån undvek mig. Eller att jag undvek dem.

0 svar

  1. >Jag undrar just vilken generation som började säga ”otecknat”? Mina barn gör det jämt.Att världen förändras i rasande fart är uppbenbart när man ser gamla barnprogram. Och av annat, som när en kollega till mig sa till sitt barn (för säkert tio år sen) att björktrastar, det är de där fåglarna som låter som skrivmaskiner – och såg sitt barn förvandlas till en fågelholk.

  2. >På tal om sådana där grejer en kan få för sig. Fram tills att jag var strax efter 20 bast så trodde jag att de där illustrationerna som finns på yoghurtpaketerna om hur man öppnar dem (duvet, de där 1-2-3-stegsförklaringarna med händer som öppnar paketet) inte föreställde något annat än typ LOPPOR. Jag var helt övertygad tills jag en dag satt vid frukostbordet och bilderna plötsligt förändrades framför mina ögon och jag, efter all denna tid, äntligen kunde se vad de föreställde. Gissa om jag blev förvånad.

  3. >Niklas, jag reagerade också på när mina barn sa otecknat. Det lät som om de trodde att det var det naturliga sättet att se film. De är födda -83. E.

  4. >Haha! Nej, Bolibompa uppfattar jag minsann, däremot sjöng jag alltid ”har ni sett, tartanal ett!” när jag var liten, istället för ’kanal 1’ (vilket det ska vara, antar jag, Julia) och min mamma skrattade sig halvt fördärvad. Och jag hör fortfarande inget annat än ’tartanal’, minsann. 😉

  5. >Men de säger ”hollibompa” och gjorde så från början. Jag blev väldigt konfunderad när det utan ett ord ändrades till ”bollibompa”. Jag såg de programmen från dess födelse när mina nu vuxna barn var små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster