>om mitt sportintresse

>Jag vill också förtydliga att jag på inget vis är ointresserad av sport, något jag blev anklagad för i en kommentar häromdagen och missade ett frieri. Jag tappade andan med resten av världen när herr Bolt spexade sig i mål på 9,69. Sextionio alltså… var var jag nu… jo, jag vet vad offside är och jag följer med spänning sportvideosnuttar på youtube. Som den här:

Jag fick på samma tema (alltså sport) just en upplysning om att landhockey ska vara gay, så hädanefter hittar ni mig på landrinken bland de mina. Eventuellt i tofflor och sippande på en paraplycocktail, eftersom landhockey enligt min källa är ”mindre seriöst än damhockey”, en formulering som konfunderar mig eftersom svensk damhockey står sig ganska bra i den internationella konkurrensen. Det skrev jag en b-uppsats om en gång. Eftersom det är ganska svårt att tro, och eftersom ingen annan någonsin lär citera den, bjuder jag härmed på ett citat från början av min akademiska bana:

”Vid första anblicken kan Aftonbladets benämning av målvakten Kim Martín som ”en härlig, 15-årig liten tjej” verka harmlöst uppskattande. Vänder man däremot på det, och tänker sig en manlig ishockeymålvakt benämnas som ”en härlig, 15-årig liten kille”, får man uppfattningen om en glad liten pilt som kommer direkt från Lilla Sportspegeln, snarare än en målvakt som just tagit OS-brons. I en krönika menad att hylla de kvinnliga medaljtagarna kallas hockeyspelarna ”isprinsessor”. Motsvarigheten torde vara ”isprinsar”, men i det undersökta materialet finns inga sådana tendenser.”

0 svar

  1. >Men det visste vi väl, att tjejer är söta och killar är tuffa. Tjejerna måste ju fortsätta att passa in i samhällets normer för hur tjejer ska vara (likaså för killarna). Med rätt adjektiv kan man klämma in många i norm-mallen. Tänk, hemska tanke om tjejerna tagit brons, kommit hem och varit tuffa och hårda. Hur skulle då vårt samhälle se ut? Suck, ska lugna mig nu innan ironin kokar över.

  2. >Ang. rubriken: Hehe… fast jag hade nog hellre tagit en sjuksköterska (ingen speciell anledning, bara personlig preferens).Visst är det konstigt med hockeytjejer som kallas isprinsessor – som om de spelade i rosa fluffkjolar och glitter i håret. Det värsta, tycker jag, är att så många inte alls tänker på vad de faktiskt säger när de säger sådant och att så många som lyssnar på det inte tycker att det är konstigt alls.

  3. >Jag började fundera på om man kanske kunde kalla hockeytjejerna för isdrottningar istället, varpå jag upptäckte att ”isdrottning” inte alls är en mognare form av ”isprinsessa” utan snarare en motsats. Isprinsessor är trevliga, duktiga och beundras av många medan isdrottningar antingen refererar till sagobokens skurk eller kvinnan någon precis blivit ratad av. Det kanske inte har någon relevans i sammanhanget, men det var iallafall en facinerande upptäckt 😀

  4. >Och att kalla hockeyspelarna prinsessor är att referera till dem som om de vore barn, något som iofs är vanligt när man beskriver kvinnor överhuvudtaget. Som om vi aldrig blev vuxna. En vuxen kvinna (tex en drottning som av definitionen ovan) riskerar istället att kallas cynisk, bitter och oattraktiv. Ack, ibland vill man bara packa en väska och emigrera från solsystemet…

  5. >Läser du senkomna kommentarer till äldre inlägg? Jag lämnade just ett förslag rörande det polldiakritiska i anslutning till ett tidigare pollinlägg (jag har redan glömt vilket så du får leta själv). Vore roligt att få veta om det funkade (sånt vet man ju aldrig i förväg).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster