>rackarna som inte fanns

>Mitt nya kall är squash. Det är ungefär som bordtennis – det enda sportaktiga jag kan spela med någorlunda kvalité – men man spelar det mot en vägg. Och bollen är hårdare. Och racketarna är mer som badmintonracketar. Och det finns inget bord, och man spelar det överallt i hela rummet. Och det finns inget nät. Annars är det precis som bordtennis, fast lättare, och det enda jag sörjer är att jag inte har någon att spela med. Man tröttnar lätt på att high-fivea sig själv efter en lyckad serv och utmana sig själv med svåra bollar. Så jag tänkte att ni kunde få turas om allihopa, att åka till SATS i Infra City och spela squash med mig 9.30 varje vardagsmorgon. Är det för mycket begärt?

Som en logisk, lingvistisk följd av dagens ämnesval, låt oss en stund begrunda ordet racket. En del gillar att kalla det ”rack”, och det följer ungefär samma logik som när mina kursdeltagare tror att man säger ”det lilla lägenhet”. Man får alltså för sig att ”-et” på slutet skulle indikera neutrum (även kallat ”ett-ord”) bestämd form, och tror att man kan ta bort ”-et” för att göra det obestämt. Jag gör med alla rack-sägare som jag gör med mina deltagare – berömmer dem för grammatisk slutledningsförmåga och förklarar att det tyvärr är helt åt skogen. ”Åt skogen?” frågar mina deltagare, ”vem åt skogen och varför åt han inte något godare?” Och vad svarar man på det, utan att behöva förklara prepositioner i hundra år?

ps. Pollen syns inte i högerspalten just nu för att pollservern verkar vara nere… Det har hänt förut och den har alltid kommit tillbaka, så håll ut! (Anledningen till att jag inte kan göra pollar med blogspot, vilket en påpasslig läsare har föreslagit, är att det inte verkar gå att använda blogspots widgets när man publicerar med FTP på egen domän)

0 svar

  1. >Kan detta vara sant – är du verkligen ledig varje dag kl 9.30?Du måste vara en av oss frilansar. Och som av en händelse kom jag in på detta ord, som också har en knepig böjning eller snarare brist på böjning,(förmodligen för att man direktöversatt det från engelskan). Själv tycker jag att uttrycket frilansare ligger mycket bättre i munnen med ett e i slutet än det avhuggna frilansar som journalistkåren envisas med att använda. Jag har fortfarande inte fått någon acceptabel förklaring till det, men det kanske du har?Och så var det det här med att äta.För bara några dagar sedan skingrades dimmorna som omgärdat mig sedan barnsben och det som jag hört min far i årtionden uttrycka fick plötsligt en annan innebörd: ”Far åt helvete och mor åt gröt.”Jag som trott att det bara var ett fult uttryck med en extra knorr på. Testa den på dina studenter, och se om de fattar snabbare än jag :)E.

  2. >E: Hahaha, läst förstår man den andra innebörden av ”Far åt helvete och mor åt gröt” mycket snabbare än om någon säger meningen 😉

  3. >E: Delvis är jag frilans (och jag tycker också att frilansare låter mycket mer logiskt), men framför allt undervisar jag både kvällar och ibland helger, så mitt schema är lagt så att jag slipper jobba på morgnarna. Annika: Tyvärr verkar pollservern ha börjat fungera igen, så det är bara att plocka fram claritynet.

  4. >Vad coolt, jag har alltid velat prova på squash. Men tyvärr ligger Infra City lite väl fel för att jag lätt ska kunna ta mig dit.

  5. >Sara: Jag misstänkte att läget skulle ställa till det för några… men det är därför ni får turas om! Bor man tex i Göteborg eller Jokkmokk slipper man undan med en gång om året. Bor man i Sollentuna/Upplands Väsby har man inga ursäkter. 😉

  6. >Ariel såklart, bara för att se vad hon skulle använda för raggningsteknik. Jag kan inte se Ariel som nåt annat än en passiv tjej som max svänger lite med fenorna och ögonfransarna men inte gör nåt mer move än så.. Vem vet, hon kanske har ett ess i.. eh.. snäckskalen?

  7. >Ariel är väl inte alls passiv! Du har väl sett Lilla sjöjungfrun? Hon ligger ju i som fan för att få prinsen. Ger upp sin röst och byter ut sin stjärt mot ben. Hela filmen handlar ju om det. Snacka om devotion. Där blir man uppvaktad.

  8. >Ariel helt klart! Hon var min stora kärlek. Lite för gullig bara, hon kunde vara mer mystisk. Sjöjungfrur ska vara mystiska! ;)Mm.. finns det inga tecknade vampyrer i läderdräkter eller nåt sånt?Vamp-Will… henne skulle jag gääärna bli uppraggad av!

  9. >Din blogg är typ bäst, och vart vänder man sig nr man behöver tips, jo till den bästa.Lantisflata på besök i storstan över helgen.vart har jag en fantastisk kväll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster