>apropå manliga jobb

>Det är väldigt, väldigt sällan man ser män gå omkring i högklackade skor. Beroende på vad man menar med sällan, förstås, men lever man inte i en permanent pridefestival är det väldigt mycket oftare man ser en kvinna bemästra en högklackad sko, än en man. Däremot kan jag inte komma på en enda instruktör i ämnet, som inte är mer eller mindre man. I dagens City berättas om Jardel Oliviera de Sousa, som leder kurser i hur man går i högklackat. I alla Top Model-program jag har sett, oavsett land, finns en snubbe (i vissa fall är man inte helt säker på hans identitet som just snubbe, men programledarnas användande av pronomen får stå som ledstjärna i den bedömningen) som lär brudarna hur de ska glida fram på catwalken. På Stockholm Pride och på queerqultfestivalen var det Åke Cappelin som hade klackworkshop i Tantogården. Så länge fenomenet med kurser i hur man går i högklackat har funnits, har det funnits män som har stått i täten. En analytiker kan ju inte annat än begrunda hur det kan komma sig.

Kanske ger det mannen en annan typ av status om han gör sitt udda intresse till ett specialintresse där han kan betrakta sig som auktoritet? Kanske är kvinnor mer injobbade i systemet att rätta sig efter vad en man säger åt dem att göra? Kanske tänker de att en man som kan något, automatiskt kan det bättre än en kvinna som kan det? Ni vet, sådär som en pappaledig man är något magiskt, medan en mammaledig kvinna nästan är motsatsen till något speciellt. Kanske känner kvinnorna att det där med att gå i klackar inte är tillräckligt speciellt för att man ska börja ta betalt för att visa hur man gör. Men speciellt kan jag intyga att det är, efter att igår ha travat omkring på tio centimeter hela kvällen (jag gör det endast vid väldigt speciella event, så tro inte att det är en syn man får sig till livs bara man råkar gå förbi mig på gatan). Jag förstår inte hur Carrie Bradshaw och brudarna klarar att gå omkring på stan på sina små stolpar mest varenda dag. Eventuellt behöver jag en man som lär mig hur man gör.

På samma tema undrar jag sådär i förbigående vad som konstituerar ett snyggt ben. Till exempel hävdas det att Vicoria Beckham har snygga ben, men jag förstår inte vad det är som avgör den saken. Miss J i Top Model (han som lär folk att gå i högklackat) får också jämt höra att han har snygga ben. Jag har aldrig kollat på ben och vet inte hur man bedömer saken, men jag kan inte påstå att jag är särskilt imponerad av just miss Beckhams eller J:s spiror. Armar är jag däremot ganska noga med, och skulle just på grund av armfrågan inte lyckas jobba upp ett tillräckligt begär för att kunna hångla med Angelina Jolie – allas er våta dröm.

Min andra spaning är att finanskrisen kommer att göra att vinnaren i ESC blir något jordnära, känslosamt och eventuellt etniskt. Folk får upp ögonen för de sanna värdena när de måste börja äta middag tillsammans vid köksbordet istället för var för sig på lyxig restaurang, förklarar jag för Tofflan, som dock håller på sin teori om att folk i kristider är sugna på extra mycket flärd. När det väl smäller får vi se. Vinner Tofflan får hon bjuda mig på flärd på lyxig restaurang, vinner jag ska jag ge henne en hemlagad crêpe med ett sant värde.

0 svar

  1. >Den människa jag sett som mest magiskt hanterar högklackat är kvinna. Hon har förvisso inte kurser i hur en går i högklackat, men dock kurser i hur en dansar i högklackat.

  2. >De män som har kurser i hur man går i högklackat. Bär de själva klackar under kursen, eller vanliga herrskor? Om det sistnämnda skulle det kunna förklara varför de orkar med ett sånt kneg, men inte kvinnorna 😛

  3. >Om de lär ut i högklackat… så kanske lärare i högklackad gång är en av få socialt accepterade nischer för män som vill röra sig i högklackat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster