>blod och spermier, de har kommit

>Mina böcker har kommit. Blod och spermier simmar runt i paketet som i torsdags levererades till mitt jobb, i väntan på den sista veckan i september. Då släpps de lösa i bokhandeln och jag kan bara hålla tummarna för … vad det nu är jag egentligen hoppas på. Ohämmad framgång antar jag, lysande recensioner och hyllningar på kultursidorna, en askungesaga få förunnad. Förmodligen förunnas den inte mig heller, mer än någon annan debutant, men i min hand håller jag i alla fall lottsedeln på 235 boksidor och bilder av mig själv i fliken. Vad jag försöker att känslomässigt gardera mig mot är svårare att avgöra. Rabalder, missförstånd och kontrovers eller kompakt tystnad, vilket vore värst? Det är lugnet före stormen – eller lugnet före lugnet, vem vet? – och jag glider med fingret över bokryggen och svarar lakoniskt på mina kollegors frågor om hur det känns att uppnå en barndomsdröm. Jo, rätt bra, svarar jag och ler åt den begynnande insikten. Är du från Norrland eller? frågar kollega J och flinar. (Och det är jag ju.*)


Blod, spermier och mina egna ord. Jag vågar knappt öppna boken, för nu är det för sent att upptäcka ett fatalt skrivfel eller miss i redigeringen. Jag har redan panikringt mamma en gång för att försäkra mig om att motorhuven på en kombi ser ut som jag beskrivit den i boken. Precis före tryckning märkte någon att jag hade placerat någon på sjätte våningen i rum 518, som alltså ligger på femte våningen, och att jag hade benämnt två helt olika kvinnor ”Gun”. Har vi missat än större fadäser är det för sent att göra något åt saken nu. De ligger med bokryggarna uppåt här i min påse, och det får de göra ett tag till. Schrödingers katt och så mina böcker – så länge de ligger i lådan vet ingen om de innehåller några skrivfel eller logiska tabbar. Eller om de bara är helt perfekta.

*Jag bodde största delen av min barndom i Östersund, vilket i högsta grad är Norrland när man pratar med stockholmare. Pratar man med Umebor eller såna där som inte behöver två ord för ”fjällvandring” och ”skolväg”, då måste jag lägga till att min mamma kommer från Överkalix för att de på nåder ska erkänna mig som någorlunda norrländsk. Pratar jag med mina elever på SFI behöver jag inte bevisa mig ett enda dugg. För dem räcker det med att jag är född norr om Tyskland.

0 svar

  1. >Roligt :)Nu är det bara att vänta på att den kommer ut då!…Och det där med rum 518 spelar väl inte så stor roll, inte alla hus har nummer för våning, vissa räknar ju faktisk bara själva nummren, så då var det väl rum nummer 518 i ordningen då! :pNåja, Grattis i alla fall 🙂

  2. >Sara… så bra den blev!!! Och än en gång ett stort grattis. Så fort jag kan ska jag kasta mig över din bok – vilken rolig resa detta blev! 🙂 Vi ses på bokmässan! Stor kram /Kjell Åke

  3. >Grattis, grattis. Det kommer att gå strålande. Du kommer till din förvåning att märka att bussarna fortfarande går fast din bok finns i handeln, men för övrigt kommer det att bli hur fint som helst.

  4. >Grattis! Jag kommer ner till bokmässan och vill då ha den signerad.Så jag hoppas vi ses där.Håller tummarna för stor succé!Hälsningar Ingegärd "Gerda" Bylund

  5. >Åh tack allihop! Självklart kommer jag att signera era böcker, och jag ser fram emot att träffa dem av er som kommer till bokmässan!Ylva: Sista veckan i september lanseras den på bokmässan i Göteborg, och efter det kan man nog köpa den lite här och var! Kan man det inte, så är det ju en strålande idé att be ens lokala bokhandel ta in den – det kan man rentav fråga om på förhand, och ge det hela en liten puff…

  6. >Grattis!! Har alltid varit övertygad om att du kommer bli något stort trots att du aldrig blir större än mig, nå ja, inte längdmässigt i alla fall. Jag ser fram mot att få alla mina exemplar, om jag får tag i några här i skogen vill säga, singerade nästa gång vi ses /Mirjam

  7. >Oj va´kul… Önskar mig boken sååå – helst signerad. Tyvärr kan jag inte komma men hoppas ändå – för du vet, K-Å kommer och han kan fixa (samlar på signerade) till en syster yster som följt dig hela vägen på kapitel1 – ända från Örebro. GRATTIS och lycka till i fortsättningen. Kul som sjutton med nya talanger !!

  8. >Hej Sara!Idag har jag fått din bok på posten från Piratförlaget som recensionsex. Första recensionsdag är 30 september. Kommer då att lägga upp recensionen på ett antal sajter. Jag var med och läste manus på BOK-SM, men upptäckte aldrig din bok. Jag hjälpte flera andra med deras manus. Numera jobbar jag som professionell lektör/bokrecensent. Ola Lauritzson på kap.1 gav mig det förtroendet. Gå gärna in på min hemsida http://www.kristinasimarlektor.se Om du vill ha lite hjälp med PR gällande din bok så hjälper jag gärna till. Skriver om den på min blogg och kontaktar mitt bibliotek i Jönköping om att de ska köpa in den. Jag sammarbetar med ett antal författare som jag gärna stöttar lite extra. MVH/ Kristina Simar kristina.simar@comhem.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster