>allt jag behöver nu

>Jag tittar ganska mycket på jackor nu för tiden. Det beror på att jag fryser lite. Jag tittar på jackor på folk som jag skulle kunna tänka mig att likna, och det de har gemensamt är att de alla ser ut att frysa. Vill man vara cool får man vara kall, vad det verkar. Av ren konsumtionslystnad köper jag i stället min hundrade svarta skjorta och ett par luddiga vintersockor, för igår tackade jag nej till en superrenoverad lägenhet i Årsta så med viss logik kan man hävda att jag har sparat två miljoner. Å andra sidan lär jag kanske snart tacka ja till någon annan lägenhet, men H&M har ju ändå tio dagars öppet köp tänker jag.

Jag är inte världens mest konsumerande människa, det ligger närmare till hands att konkurrera om motsatt titel. Jag har själv sytt väskan denna laptop vilar på, mina skor är fem år gamla och jag tar med mig gårdagens middag som lunch varje dag i samma återanvända glasslåda. Men nu har jag alltså börjat lägenhetssurfa och jag vill påstå, utan någon direkt empiri på området, att det är ungefär som att porrsurfa. Först ser man bara något som verkar lite lockande, och man klickar till lite sådär nästan oavsiktligt. Bara för att se vad det är. Och rätt som det är sitter man där, stönande ”åh, helkaklat” och ”oh, söderläge” och klickar sig tvångsmässigt vidare, vidare. Plötsligt känns det helt relevant, ja nästan verkligt, att morgondagens lunchlåda skulle kunna lagas till på en nattsvart, hypermodern grillyta i ett kök som renoverades 2008, ett med burspråk åt sydväst och öppen planlösning mot vardagsrum med parkett så långt ögat når. Att den där bilden skulle kunna vara i min tillvaro, eller min tillvaro i den där bilden, och att även jag skulle kunna ha tio minuter till jobbet i stället för femtiofem.

Jag stryker med fingret över mina nya, luddiga och tänker att jag må sitta med mina linoleumgolv i Rotebro och tvåan som borde vara en trea, men än så länge behöver jag åtminstone inte fundera över Ränteläget. En varm vinterjacka behöver jag dock, oavsett var den kommer att hänga i vinter och oavsett hur de riktigt coola människorna ignorerar den där iskalla glipan mellan byxlinning och skinnjackekant.

0 svar

  1. >Det är porr, och beroendeframkallande sådan. Först kanske man tittar på hemnet eller bovision, sedan boliga, för att gå vidare till booli där man även kan kolla priser på sålda objekt. Sedan får man säga upp sig från jobebt för att ha tid att hålla koll på allt som säljs, med följden att man aldrig kommer kunna ha råd att köpa något.

  2. >Kolla in Vällingby, paradiset på jorden. Här är inte lägenhetspriserna så hysteriska – du kan rentav få en hyresrätt utan någon längre kötid på Bostadsförmedlingen. Och så har vi mängder av butiker där man kan köpa vinterjackor för billig penning – eller svindyra på K-Fem. Och så bor det många flator här.

  3. >Alltså, jag kan absolut inte hålla mig! Jag började läsa Udda igår, och har nu läst ungefär hälften. Detta kan mycket väl vara den bästa svenska boken jag har läst på hur länge som helst – jag har extremt svårt för att lägga den åt sidan för att göra sådana där saker som tydligen är nödvändiga (jag har hört att äta mat och sånt ska vara av hyfsad vikt). Även om jag inte läst ut den än, så ville jag bara tala om att jag har haft en fantastisk söndag i sällskap av din bok.

  4. >Sara! Jag har gått och fifilurat på en sak idag, och vem om inte du skulle kunna svara på detta! Man säger ju "en slät kopp kaffe" men varför säger man så? Visserligen är ju kaffet slätt, men man menar väl att det är svart? 🙂

  5. >Sara, givetvis skall du bo i Årsta, paradiset på jorden! Köper du något i min förening skall jag se till att du får VIP-kort till tvättstugan!(Har inte hunnit börja på boken ännu, hade tänkt läsa den i Halmstad, men mina ljuvliga brorsbarn har tagit upp all tid…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster