>blicken, planhalvorna och veckans poll

>Det räcker ibland med en liten blick för att dagen ska kännas värd. Till exempel när man är på väg hem från jobbet och står på perrongen och någon under svart lugg kikar en rakt i ögonen. Det är bland annat så man känner igen en tjejgillande tjej, hon ser en i ögonen innan hon tittar på något annat. Motsägelsefullt, kan tyckas, eftersom de tjejgillande är de enda som borde få något ut av att glida med blick över kroppsdelar och stämma av med sina egna preferenser, men faktum är att massor av heterotjejer ständigt bedömer både kroppsdelar och klädesplagg på kvinnor de möter i rulltrappan. Mycket sällan möter de andra kvinnors blickar.

När jag går med min bögpolare i stan märker jag att de har samma system. Vi passerar en snubbe vid en korvkiosk och deras blickar möts i en halv sekund av hemligt samförstånd. Om jag inte vore där skulle de försvinna bakom korvmojen för lite snabbt utbyte av kroppsvätskor, hävdar mina andra bögpolare och försöker få mig att tro att de inte gör annat än att leka korvbröd. Jag har dock svårt att tro dem, för när jag en gång berättade för min bögpolare om filmkvällen jag bjöds på utan att få hångla alls och ylade harmset över falsk marknadsföring, undrade han varför i hela friden jag trodde att filmkväll betydde hångel.

Och jag undrar om det är likadant för heterosexuella. Möter man varandras blickar för att snabbt få bekräftat att den andre är heterosexuell? Inte för att flirta, utan bara för att markera lite att man spelar på motsatt planhalva? Eller vilken planhalva det nu är man spelar på som hetero. Det är lite svårtolkat, det där planhalvekonceptet, tycker jag. Som homo spelar man på ”andra” planhalvan, vilket antingen kan betyda motståndarhalvan eller den egna halvan. Är det självmål vi gör, eller har vi joinat motståndarlaget? Man kan ju vara ganska säker på att alla flator spelar på samma planhalva, så det är lätt att använda metaforen och säga ”spelar vi på samma planhalva?”, men vad frågar en heteroman en heterokvinna? ”Spelar vi på varandras planhalvor?”. Det är så mycket jag inte vet om heterosexuella. Upplys mig.

Med anledning av detta inlägg har jag fått tummen ur och ”veckans poll” får äntligen se en ny vecka. Förra veckans poll blev ungefär ett halvår gammal, men jag tänker att jag inte behöver ha ångest över deadlines som utgörs av min egen pollrubriks semantiska innebörd, när det finns så många andra deadlines att förhålla sig till. Vad beträffar förra pollens resultat, gör själva fördelningen mellan ”göra världen bättre”, ”inspirera många” och ”vara snäll mot dem runtomkring mig” att jag blir ännu mer betuttad i min läsekrets än jag redan är (jag har glömt skriva ett inlägg om hur snygga jag upptäckte att ni var när ni kom på min releasefest). Och de 23 personer som helst vill bli ihågkomna för sitt utseende, tja … jag är säker på att ni dekorerar världen med yppersta finess.

0 svar

 1. >Filmkväll -> hångel, tycker jag absolut. Har aldrig lyckets sätta fingret på vad det är som gör att man vet att någon spelar på samma planhalva (ifråga om icke-100-metare) men det kanske är det där med blicken. Fast hur kan det då fungera på TV-personligheter och fiktiva personer? Måste vara nån liten grej med hur man för sig. Nån liten, liten detalj.

 2. >Måste säga att jag valde att filmkväll betyder hångel för att jag inte har någon vettig skärm att visa film på. Laptopen har en hel del övrigt att önska i filmtittande, framförallt en ljudvolym som mänskliga öron kan uppfatta. Så om jag någon gång skulle bjuda över någon på film skulle det definitivt betyda hångel!Och visst tyder ögonkontakt mellan oss hetros på en definitiv bekräftelse om gemensamt intresse, i varandra alltså.

 3. >Läsare: Tack för heteroperspektivet! Men, som jag frågade lite i inlägget också, gäller det även om man inte är intresserad av den andra? Att man möter någons blick bara för att bekräfta att båda är heterosexuella, och inget mer?Maria: Jag brukar också gå runt och prata om Blicken. Men i så fall måste det vara en universell typ av blick eftersom den funkar på tv-kameror och i tidningsreportage också. Forskningsanslag, någon?

 4. >helt fascinerad (jag kan stava det nu, tack vara dig haha…tror jag..) över att pollen visar att de flesta tror filmkväll betyder film+kväll. filmkväll betyder alltid hångel så till vida att man bjuder över någon man precis träffat. vill man inte hångla är man då nästintill skyldig att på ett smidigt sätt upplysa om detta redan i inbjudan. precis som att man skriver ut vilken klädsel som förväntas på vissa officiella inbjudningar. själv kan jag bli ganska skraj när jag som icke-singel kan bli inbjuden på filmkväll, vinkväll eller liknande eftersom jag vet vilka förväntningar det kan innebära. kan det åxå vara annorlunda för homon och heteron?och självmål måste väl ändå vara ändå vara lek på/med egen hand, oavsett lagtillhörighet? om heteron sysslar med mål på andra planhalvan kanske homon helt enkelt kan sägas syssla med lagspel? som i att, det är inte att vinna som är det viktigaste utan att alla som spelar har lika roligt?

 5. >När man söker på bilder på dej kommer det upp en helt fantastisk bild på en charmig pingla med spretig lugg, ett par bruna ögon och en svart skjorta. Kommer man kanske få se allt detta live på tjejfesten på fre…? 😉

 6. >Heterolektion: (eftersom jag mest varit hetero, nu är ihop med en tjej, men är absolut okunnig på homovärldens spelregler….fattar inte ens hur jag lyckades få ihop det med henne, men det var troligtvis inte min förtjänst ; )) Hur som helst…som hetero funderade jag ALDRIG ens på om killen var hetero eller homo. Jag tog alltid för givet att alla killar var hetero…utbytet av blickar var mer "jag ser dig och gillar det jag ser, gillar du det du ser?" Det var lätt. På den här planhalvan är typ allt svårare. Från: är hon homo? till vad händer om vi åker till Turkiet på semester, blir vi fängslade och stenade då??!! ; )

 7. >Haha, jag gillar sportmetaforerna, Sara! För övrigt anser jag – som filmälskare och levande i ett otroligt heteronormativt förhållande sedan tio år – att filmkväll givetvis betyder "titta på film", absolut inget annat! Beakta och respektera filmskaparna – inga distraktioner tillåtna, se min film helt fokuserad på duken/teven, inget annat!:-)/Nusse

 8. >Hm, klurigt det där med blickar!Måste säga att jag älskade din bok! Jag sträckläste den, och sen drömde jag om Lelle, Martin och Paula på nätterna! Minns ej exakt vad de gjorde men det var säkert nåt sjukt, för inatt drömde jag att svärfar var inuti en isglass, ropandes på hjälp, och jag tänkte herregud hur ska jag få ut honom därifrån? En annan natt drömde jag att pappa hade ett djur som såg ut som en hamster som hade så mycket ulligt hår på bröstet att pappa var tvungen att låta djuret ligga på en luftmadrass i en ensilage(kiss)damm på landet!

 9. >Veckans poll:en brud man är intresserad av – framför allt hångel.. bjuder hem syskon eller heterokompisar – film, defenetivt!Klarare svar än så kan du inte få, därmed kan jag inte "rösta" på någon av dem 🙂

 10. >Angående planhalvor, blickar och spelregler… Jag är nyss 20 år fyllda och har precis "bytt" planhalva och är lite som bambi på isen vad gäller allt detdär underförstådda. Om en snygg OCH singel (!) gay-brud (som man aldrig pratat med), precis fått veta att man själv spelar för samma lag som henne, en hel utekväll går runt och spanar på en och söker ens blickar (alltid på visst avstånd dock)… Hur ska man tolka detta och vad förväntas? Är det bara harmlöst spanande eller är det ett statement? Och hur ska man sen bete sig när man ses i skolan och blir sjukt nervös och knappt vågar heja och ingen säger något :P?

 11. >och är detdär att man är "nyutkommen" något man ska hålla lite för sig själv i början? drar sig tjejer för att bli tillsammans med tjejer utan erfarenhet?

 12. >Fotbollsmetaforen blir ju något komplicerad i de fall man även tar hänsyn till bisexuella människor.Som heterosexuell man så känner jag inte till något protokoll för att signalera sexuell läggning med en kvinna. Det finns ju en komplicerad metod att signalera intresse, men inte för att hantera läggningen.Sanningen är nog att vi antar att alla är heterosexuella, och ifall någon skulle råkas vara homosexuell så är det inte värre[1] än ifall hon tycker att min personliga hygien uppvisar flera allvarliga brister. [1] Värre i meningen "påverkar min chans att få akutligga". Jag uppskattar givetvis homosexuella kvinnor, men att försöka ragga på dom är väl ungefär lika givande för båda parter.

 13. >Ha ha. Dessa underbara metaforer! Den som kom på tanken om att byta planhalva och spela för det andra laget tänkte sig antagligen män på ena sida och kvinnor på den andra. Det handlar ju om att utmana och att erövra. Själv ler jag lite åt tanken på att lagen borde vara ganska mixade åt båda hållen. Filmkväll med vänner eller filmkväll med någon man precis har träffat med potential för mer? I det sistnämnda fallet har jag nog aldrig tittat på film utan att hångla ;). /Grodan

 14. >Kära J, När två blickar möts och det blir pirr i magen spelar det väl ingen roll hur många tjejer du har varit med? Go for it säger jag! "Spelregler" är jäkligt trista och de försvårar för det mesta mer än är till hjälp.

 15. >Ja du svår fråga det där.Själv (jag som är hetero) har oftast gått in för en filmkväll med killkompisar dåra för att se film och umgås.Ej hångla.Men råkat ut för massa killar som valt att tänka med lillhuvudet först och trott att de ska få bonka på en.Som min egen man säger så är de flesta killar svin.Och alla vill de bara en sak när de drar hem en tjejkompis för filmkväll.Så ack så naiv jag varit.Men om båda är singlar eller båda visar intresse innan för varandra är nog lite hångel givet oavsett läggning 😉

 16. >Mio mfl: Jag tror absolut att detta kan vara annorlunda för flator och heteron… själv skulle jag nästan dra mig för att kalla en kväll med film för "filmkväll" om jag inte menade hångel. När jag ska se på film med Tofflan till exempel, kallar vi det att vi ska "kolla på nån film" och om någon säger "filmkväll" låter det nästan som en insinuation. (hm… innebär detta möjligen att jag och tofflan är svin?)Alla som skriver kommentarer om att ni gillade min bok: Ni gör min dag! Varenda dag!J: Håller med föregående talare. Go for it! Gillar hon dig så gillar hon dig, saker ska inte behöva mörkas tycker jag. (Men vill du ge en subtil signal och om det ligger för dig: klipp naglarna)

 17. >Viktor: Nej nej nej, är man bi kan man göra som i mellanstadiet när man hade ojämnt antal i lagen, vara den som byter färg på västen och spelar med det lag som bäst behöver ens insats. Eller om man är lite tävlingsinriktad, alltid spela med det vinnande laget… Eller så kan man helt lämna sporten och gå över till metaforen med blå och röda bilar. Ja ja.

 18. >Jag instämmer med flera av mina medläsare; "filmkväll" innebär hångel (om det är någon man nyss träffat, vilket jag tog för givet var det frågan syftade på).Boken sen; jag måste erkänna att när jag läste första kapitlet på internet blev jag lite orolig. Det kändes som att ditt språk och din ordföljd, den som utmärker bloggen, saknades. Men nu när jag köpt boken (hoppas du får ut lite av att man betalar det dubbla i affär!) har jag blivit helt lugn. Synd bara att den går så fort att läsa ut!En liten fråga också, spelar du något instrument?

 19. >FX: Jag har inte planerat att gå till tjejfesten på fredag, utan är redan paxad för en något lugnare utekväll på Momma… men beroende på humör kan det ju tänkas att jag tar mig dit senare på kvällen. Däremot kommer jag helt säkert att gå på Momma&Roxy-festen nästa fredag. Eventuellt rentav i skjorta.N: Ja det är ju en annan sak att skriva en historia än att sitta och kåsera för sig själv, i en roman prioriterar jag flyt framför finurliga formuleringar och försöker förstås använda språket kreativt, men på ett annat sätt. Glad att du gillade det, och förhoppningsvis kommer det fler böcker..!

 20. >N: Glömde svara på din sista fråga… Piano är mitt förstainstrument och det instrument jag använder när jag skriver låtar. Sedan har jag ett dragspel, ett munspel och en liten trumma till husbehov.

 21. >Mitt hetero- (och eventuellt efter att ha läst tidigare kommentarer även svin)perspektiv:Filmkväll med någon man känt länge är film, filmkväll med många personer är film. (Om man inte är polyamorös, men det har jag ingen erfarenhet av)Filmkväll med två personer som nyss träffats är definitivt samma sak som hångelkväll. Att bli hembjuden till någon överhuvudtaget betyder väl att hångel är en möjlighet?! Sen får man väl sparka igång det själv om det ska vara så. (När jag bjöd hem min då blivande pojkvän första gången visste jag precis vad det betydde, fast jag visste förstås inte heller hur många miljoner filmer han skulle tvinga mig att se heller…)Filmkväll med uteblivet hångel är i alla fall något man har rätt att gnälla och vara besviken över. /Mimmi

 22. >Hehe, jag tycker att filmkväll mellan två singlar eller tillgängliga betyder potentiellt hångel, men det är ju inte alltid som potentialen infrias, av olika orsaker.När det gäller hetero/homogrejen så har jag märkt att sedan jag blev mer intresserad av tjejer har jag i flera fall ganska tidigt kunnat avgöra om en annan tjej också är det. Och jag har undrat över vad det består i – hur har jag förstått att tjejen gillar tjejer? Kanske är det som du skriver, att det har med ögonkontakt att göra.Det känns som att det är sig ganska likt det som sker, oavsett kön på den man möter, men eftersom min erfarenhet från egna planhalvan är rätt begränsad kanske jag får återkomma med jämförelser lite längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster