>lite om december (och lite om Täby)

>Tänk om alla månader vore som december, tänker jag på tåget när jag i arla morgonstund är på väg till studiedagen på jobbet. När jag gick i skolan betydde studiedag att man var ledig. Nu betyder det att man måste åka till jobbet klockan sju i stället för klockan tio. Nå, åter till december.

Först och främst skulle det bli så sjukt mycket gjort. Decembertider är flocktider, allt vi inte gjorde i augusti, september, oktober och november måste vi göra nu. I mitt fall inbegriper det en slutbearbetning av magisteruppsatsen från i våras, extramaterial till pocketutgåvan av Udda och ett synopsis till en helt annan sorts bok. Det går inte att oförhappandes sväva iväg till andra projekt, sådana utan deadline. För det är december.

Vi skulle också ägna avsevärt mycket mer tid åt våra familjemedlemmar, antingen det handlar om att köpa presenter till dem, äta med dem, supa bort tanken på att de finns eller inte finns, njuta av deras sällskap eller bara stå ut. I mitt fall skulle en rejäl julmiddag i månaden med familjen vara en positiv grej, även om brysselkålen skulle förlora sitt säsongsbetonade existensberättigande.

Men framför allt skulle bokhandeln fröjdas och blomstra, månad efter månad, och varje författare med självaktning skulle sitta och signera böcker vecka ut och vecka in, för horder av idel sugna läsare. Eller nåja, sitta bakom signeringsbord med en vilsen penna i handen, i hopp om att åtminstone någon bokstrosande dam i brist på förströelse ska komma och vända på ens debutbok och fråga ”jaha, vad är det här som du har skrivit då”. Det händer att de läser hela baksidan, gör en grimas och lägger tillbaka boken i högen. Boksignerande är påfrestande aktivitet för debutanter, jag kan skatta mig lycklig som har ett gäng trogna läsare sedan innan. Att ni dessutom är så SNYGGA härrör jag till den där genen som gör smarta människor vackra, eller möjligen till min egen vurm för andras uppskattning.

I eftermiddag klockan 17.30 ska jag sitta där vid bordet (eller kanske stå vid ett lite annat bord vid sidan av eftersom Jan Guillou har signeringstid samtidigt, i samma butik) i Akademibokhandeln i Täby för att se om någon trotsar snön. Återkommer med rapport!

0 svar

  1. >Apropå familj, jul och bokstrosande damer har jag köpt ett extra ex av Udda att ge till min mor i julklapp, och jag är övertygad om att hon kommer att älska den. Tack, förresten. Du är också snygg.

  2. >Kommer du fortfarande vara i Kista imorgon 17.30? I så fall, vart i den gigantiska gallerian är det jag ska gå för att få mitt ex av Udda signerat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster