>squashval rotebro

>I Rotebro har de tagit bort hela Coop Forums nederdel och ersatt den med Willys. I stället för en överdel med mat och schampo och en nedervåning med kläder och elektronik, har jag nu en överdel med rättstavad mat och en underdel med felstavat lågpris. Det är som om de hade huggit av mig under midjan och ersatt ben och kön med överdelen hos min billigare kusin (om jag haft någon billig kusin alltså, vill härmed påpeka att samtliga mina kusiner är av yttersta klass och finess). Börja inte ens föreställa er, för det är inte vackert.

Detta innebär att man alltid måste göra ett val, när man går iväg för att göra sina veckoinköp. Ska jag gå in på Coop, där tomaterna ligger glänsande under reklam-tv-skärmar, eller svälja stoltheten och likt en strejkbrytande gruvarbetare glida ner under jord där ”scuatch” säljs ur kartong för halva priset? Vill jag, när jag betalar i kassan, mötas av en rödvit pin med texten ”jag jobbar för Sveriges billigaste matkedja”, och vad är det jag inte betalar för när juicen kostar fem kronor mindre under jord? Sådana val måste jag göra, vilka i sin tur proppar på mig frågeställningar kring hur maten jag köper på Coop kan hålla så låga priser som de gör, och sedan är jag igång. ”Bekämpningsmedel! Slavlöner! Konserveringsmedel!” skriker mina inre konsumentmaktsivrare och jag släpper min scuatch på Willys, ignorerar squashen på Coop och går hem och sår ett frö som en dag ska bli min egen kravzucchini. Det tar ganska lång tid, så jag ringer Tofflan och ber henne köpa med sig en på vägen hem. Hon köper alltid det mest etiska, annars får hon dåligt samvete, så jag har det ändå ganska praktiskt ordnat. Värre är det för alla övriga Rotebrobor, valen och konsumentmakten har tyvärr drivit dem till vansinne. Häromdagen såg jag till exempel ett flertal ynglingar gå och spotta på gatan helt utan synbar anledning.

0 svar

  1. >Alla dessa val vi måste göra, det är inte lätt. I-landsproblem, javisst, men det blir inte lättare för det. Min man envisas med att handla på Lidl och jag får kramp och fortsätter träget att köpa mina eko Änglamarkprodukter på Coop och känner mig automatiskt som en bättre människa 🙂

  2. >Gaah, frågan är om Coops produkter är så bra de heller. Speciellt stormarknadernas "egna" märken, typ änglamark, ICAs euroshopper/eldorado etc, är tyvärr inget vidare att stödja. De använder sitt egna märke som en prispressmekanism på leverantören – eftersom det inte spelar roll vem som levererar innehållet till en eldorado-tomatpuré så utsätter ICA leverantörerna för en mördande konkurrens sinsemellan och kan knipa all vinst själv. Skillnad mot tex Felix ketchup då makten till viss del ligger hos leverantören då de är den enda som levererar just Felix ketchup och har en viss maktposition gentemot ICA. Stormarknaderna ICA, Coop, Willys etc har en helt enorm makt på matmarknaden och är nog lika goda kålsupare allihop skulle jag tro. Det skulle vara skillnaden ekologisk/vanlig då, men även ekologiska varor kan ju vara stormarknadens egna märke och därmed prispressa halvt ihjäl producenten och dessutom ta ut ett högre slutpris och självklart behålla vinsten själv… :p

  3. >(som ett sidospår kan nämnas att Plus-Sverker tog upp ICAs potatissallad i ett program – tydligen var innehållet i budget-potatissalladen och lyxpotatissalladen EXAKT samma, det enda som skillde var utseendet på förpackningen och självklart priset. Sverker ringde ICA och detta bekräftades…)

  4. >Ah… Coop/Willys… Jag bor numera precis bredvid och "tampas med valen varje dag", stackars mig…Nej men ärligt talat förstår jag inte varför Willys slagit sig ner där. Det är klaustrofobiskt och jättefult där nere. Känns som ett parkeringsgarage som en affär flyttat in i ett garage tillfälligt för att den ordinarie affären drabbats av vattenskada… Usch nej, Willys i Rotebro tycker vi inte om… Inte någonstans…Pappa hälsar 😉 Kram

  5. >Miljöförbunden Jordens Vänner har en guide som heter "Mudimumsguiden" eller något sånt, där de listar dåliga (oetiska) varumärken. Sen när det gäller innehållet så finns det inga genvägar, bara att läsa det finstilta tills ögona blöder och köpa de "renaste" produkterna. Jobbigt. Men det är det värt tycker jag.

  6. >Jag började omedelbart, innan jag läst meningen till punkt, fundera på vem av oss som var den billigare kusinen… Pustar nu ut i vissheten om att vi alla har klass och finess. Kram Mirjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster