>lite sjukvårdsupplysning

>Jag vill bara säga att jag tycker att det här valet hittills har varit helt sjukt. Det som framför allt är sjukt är hur så många beter sig som om Sverigedemokraterna ”har något att komma med”, ”säger vad alla tänker” och ”faktiskt har en poäng”.

Nej, Sverigedemokraterna har inget att komma med. Bara ett nazistiskt arv, ett ombyte kläder och en svängning från judehat till muslimhat, i hopp om att folk ska glömma nämnda arv.

Nej, Sverigedemokraterna säger inte vad alla tänker. Om de gjorde det, så skulle alla rösta på dem. Det är inte mod som gör att de påstår att Sverige är på väg mot någon slags islamisering, och att det skulle stå mellan blonda pensionärer och burkabeklädda skådespelare. Det är rädsla, och en väldigt förenklad syn på hur människor, ekonomi och samhällen fungerar.

Nej, Sverigedemokraterna har faktiskt inte en poäng. De som tror att de har det, har fått för sig tre saker: Att personer som flyttar/flyr till andra länder automatiskt blir en belastning, som om de på något sätt inte vore människor, med kunskaper, idéer och en vilja att bidra till samhället de lever i. Att muslimer är av en annan art än svenskar, dessutom samtliga med gravt aggressiv agenda och en vilja att göra om Sverige till det land de flytt ifrån. Och slutligen att ett land bara har ett visst antal jobb, som kan besättas av den egna befolkningen eller ”tas” av andra. Jobb skapas för sjutton av människor, och vad var det invandrare var nu igen, när allt kom omkring? (eftersom det har visat sig vara svårt för vissa att koppla så ger jag svaret: människor.)

Jag tycker att det är sjukt att jag har läst det där sjuka om Sverigedemokraternas existensberättigande så sjukt många gånger. Nästan alltid skrivet av yngre människor, varav vissa lyckligtvis inte har rösträtt. Det är sjukt att en så stor del av deras föräldrageneration tycks ha glömt att berätta för dem om alla människors lika värde och potential, och att så många av dem inte ser någon annan utväg än att behandla människor som om de inte vore människor.

Jag tycker för den delen också att det är sjukt att tidningarna har dragit upp Mona Sahlins femton år gamla tobleroneaffär som en sjukt omotiverad del i massmedias egen politiska kampanj. Sjukt att man fokuserar på butlers i tunnelbanan och en handfull heltäckande beklädnader i stället för till exempel utförsäkringar, maktförhållanden, psykisk ohälsa, bostäder och resurser till skolan. Samt att budskapen är så luddiga att mina elever har fått för sig att socialdemokraterna är ett skattesänkarparti medan kristdemokraterna är emot evolutionsteorin. Det enda som inte är sjukt är, enligt vissa politiker, de sjuka.

0 svar

  1. >Jag skulle vilja se sd-folket göra ALLT och d menar jag ALLT som alla de de vill skicka iväg gör nu. Och lika bra… Ett enkelt exempel: titta på sveriges landslag i fotboll… hur många är kvar om man tar bort de med utländska efternamn?

  2. >Jag känner en trolig SD-väljare. Han har själv invandrarbakgrund (han ser "svensk" ut, men hans flickvän gör det inte), så han vill uppenbarligen inte ha ut alla invandrare ur landet. Han hatar inte muslimer och är inte dum i huvudet.Om jag förstått det rätt så bygger hans partisympatier på sådant som att han och de flesta av hans vänner blivit misshandlade och rånade av invandrargäng (tydligen brukade de hänga runt hans skola), att t ex somalier i hög grad är illa integrerade och arbetslösa, att brandkår och bussar inte kommer fram till vissa stadsdelar pga stenkastande ungdomar, etc, och han tycker att så länge det ser ut så, så bör man lägga mer resurser på de "probleminvandrare" vi har snarare än att ta in fler (han är vad jag vet inte emot arbetskraftsinvandring från grupper som integreras väl i samhället).Jag vet inte om han tror att SD har lösningar eller om han bara med sin röst vill sända en signal om att det nuvarande systemet inte håller. Och jag kan förstå att man tycker att invandring och integration är viktiga frågor som de andra partierna inte skött väl om man själv och ens vänner blivit misshandlade, hotade och rånade av invandrare.Vad är era bästa argument för att övertyga den här killen att rösta annorlunda?

  3. >N,Säg till din vän att det bästa han kan göra för att opponera sig mot rådande system inte är att rösta SD utan att rösta F! En röst på SD är förvisso ett slags uppror, men även att skjuta sig själv i foten. Om din vän verkligen vill ha en annan situation borde han rösta på ett parti som brytt sig om att skaffa sig kunskap i integrations- och intersektionella frågor och som faktiskt tycker att alla människor har lika värde. En röst på F! är det enda vettiga, i långa loppet. Vänligast,Chris

  4. >N, jag skulle nog säga till din vän att det inte finns ett enda exempel i världen på att stigmatisering av en grupp leder till acklimatisering av densamma. Att gängbråk beror på utanförskap och inte invandring – tittar man på kriminella gäng i vilket land som helst så ser man att den gemensamma nämnaren är en känsla av utanförskap och misstro mot systemet snarare än ursprung och resemönster. Därför måste man se till att vi får ett bättre fungerande system där alla invandrare känner att de har en plats och får göra nytta (något som i längden skulle skapa resurser snarare än kräva dem). Det är ju inte invandringen som är problemet, utan sociala missförhållanden och en oförmåga att ta vara på människors kompetens. Jag förstår misstron mot vår nuvarande integrationspolitik, men ser man till exempel sd:s valfilm ur perspektivet att stigmatiserade grupper till slut motarbetar samhället de lever i, blir det ju tydligt varför deras strategi är ett (väldigt skrämmande) feltänk. Om jag verkligen ville ha bra integration, skulle jag satsa på ett parti som vill ta vara på människors kompetens i stället för att svartmåla dem. Människor som känner att de gör nytta vill i allmänhet inte hänga kring skolor och hota folk.

  5. >Läser dig och håller med tills jag kommer till det där om att berätta för sina barn om människors lika värde. Barn påverkas mer av kompisar och skolfolk osv än av föräldrar ibland, hur bra grundjobb man än har gjort eller försökt göra. Min ena unge säger att jag har fördomar om SD och att de "bara vill att det inte ska komma 300.000nya Mohamed ben Ali och parasitera på oss". Och believe you me, hon har det inte hemifrån… tvärtom (om inte annat så är hon själv bara kvartssvensk). Men hon tycker jag är lurad, och har antagligen blivit hjärntvättad av kompisar med shady ideal eller kanske inga ideal alls, bara frustration.Idag har jag försökt diskutera med några som röstade på SD men vad man än tar upp säger de att det är passerat och orättvist att ta upp och allt rinner av dem som om de var av vaxduk. säger en du träffat över cheesecake vid ditt jobb… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster