>den sluge grammatiken

>Jag vill idag passa på och fråga vad som har hänt med det gamla semantiska grammatikgenuset, sexus. På baksidan av senaste QX finns en annons för dejtingsajten parship.com, och reklamtexten under tjejen på bilden lyder: ”Inte vem som helst. Den rätte!” Först när jag läste det tyckte jag att det var lite väl heteronormativt för att sitta på en gaytidning, men sedan läste jag texten och förstod att ”den rätte” syftade på en brud. För att spä på mina funderingar såg jag en tv-reklam av samma företag någon vecka senare, där de hade en bild på en man och pratade om ”den rätta”. Till slut förstod jag. Det är grammatiken själv som revolterar mot människans binära könstänk. Medan gemena man är upptagen med att uppröras över pojkar i klänning och grammatikens mer påtaglige könsuppror – det könsneutrale pronomenet ”hen” – smyger grammatiken underifrån in ett diskret paradigmskifte via adjektiven. Jag visste att jag hade den på min sida.

0 svar

  1. >Det får mig att tänka på att jag tvekade inför att hyra dvdn "Den nakna mannen", pga det där a-et.Så tänkte jag att det fick vara nog med kontrollneuros och hyrde den.

  2. >Jag har medvetet valt att inte könsuppdela genom ändelserna -e och -a. Istället väljer jag den ändelsen som jag tycker låter bäst med det ordet, så det blir "stora" och "rätte" oavsett kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster