om storlekens betydelse

Min miljon är inte längre en miljon. Den är 950 000 i stället. 950 000 tecken motsvarar cirka 750 sidor i en vanlig roman och är fortfarande för mycket. Jag söker bekräftelse, suger i mig kommentarerna som säger att folk i allmänhet älskar riktigt långa romaner, men när jag pratar med bokhandlare eller kollegor kommer alltid förr eller senare det vi kanske måste kalla för ”sanningen”: Det är avskräckande med tjocka böcker. Vanliga tankar verkar vara ”Men när ska jag hinna läsa den” och ”Den där kan jag inte ha med mig att läsa på bussen.” Jag förstår dem, har rentav tänkt dem själv, men de matchar inte min bok. Vilket å andra sidan inte kan hjälpas.

När jag idag tänkte se hur det ligger till hos er som läser den här bloggen, är det alltså inte för att kunna anpassa mitt manus. Min kärlek till manuset är lika definitiv som omöjligheten i att göra det till en femhundring. Men diskussionerna har gjort det hela intressant tycker jag, så svara gärna och var ärliga!

[polldaddy poll=5441096]

[polldaddy poll=5441171]

0 svar

 1. Är en lösning kanske att göra den som två delar?
  Inte som en serie, men som två delar – jag har Selma Lagerlöf:s ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som två delar, del ett med sidnumren 1-344, del två med sidnumren 345-682.

  Jag har lite problem med mina leder, vilket gör att det kan vara svårt att ens hålla upp den tunnaste bok ibland, men böcker för sitt eget liv och kräver en bok gigantiska mängder ord är det inte mycket att göra. Jag är även ”periodare” på böcker, så vill inte läslusten infinna sig spelar det ingen roll hur tjock/tunn boken är. ;-/

 2. Jag blir inte avskräckt av tjockleken på en bok, men väntar på pocketvarianten om boken är så stor att priset skulle bli skyhögt annars. I övrigt älskar jag gigantiska böcker av det enkla skälet att de inte tar slut så snabbt, och vad mer kan man egentligen begära, om den är bra? (Det bör kanske noteras att jag inte köper böcker utan att vara rätt säker på att jag kommer att gilla dem, antingen eftersom jag har lånat dem på biblioteket eller för att jag litar på författaren sedan tidigare.)

 3. Tänker inte rösta för om det bara var en bok vilken som är det vissa svar som gäller, men är det en favoritförfattare (som du tex) så är toleransen mycket större och jag skulle med glädje läsa dina 950 sidor!!

 4. Jag tror alltid att boken är extremt bra om den är lång, för annars skulle väl det dåliga ha sållats bort?

 5. Jag tror det är att underskatta människor att tro att de inte vill eller kan läsa längre än 400 sidor. Hur långa är inte Sagan om Ringen-böckerna? Folk läser ju uppenbarligen Knausgård, Bibeln och Harry Potter-serien.

  Dessutom: Att sitta och läsa en tjock bok på bussen ökar chanserna till bussragg (liksom givande diskussioner i all vänskaplighet) dramatiskt. En person med en tegelstensroman i handen framstår som betydligt mer intressant än någon som läser samma bestsellerpocket på 250 sidor som alla andra. En snygg brud blir ännu snyggare med en fet roman som accessoar, helt enkelt. Att fler än jag tänker så borde tas med i beräkningarna.

 6. Minst 600 sidor, annars tar den ju slut innan den hinner börja. (Men det är klart att det finns bra böcker som bara är cirka 300 sidor)

 7. Korta inte ner! Jag skulle tycka det var tråkigt att läsa en komprimerad version när jag vet att det inte det var så det var tänkt från början och jag skulle nog undrat vad allt det där andra som inte kom med var för något. Nä, stå på dig, snälla, och låt inte ”sanningen” får förstöra!

 8. Bolaños 2666 är en av de bästa böckerna jag läst, och den är betydligt längre än 1000 sidor, även i pocket. Det handlar om kvalitet! Helt klart. Håller dock med om att många dels kan ha svårt att bära/hålla eller har svårt att läsa liten text (som det lätt blir i pocket). Så att dela i två delar kan kanske vara en idé?

 9. Jag håller med Sue, Angelika och Cecilia! Du får helt enkelt sätta din tilltro till att du redan hunnit charma tillräckligt många svensktalande alternativt till att du kommer kunna charma tillräckligt många dito. Det sistnämnda är inget jag betvivlar.

 10. Jag köper aldrig böcker, jag lånar dom i stället. Men inget under sju centimeter är avskräckande, tjockare kan också gå bra. Jag vill veta allt om Signe!

 11. Jag älskar tjocka böcker, verkligen innerligt. Jag läser väldigt mycket och väldigt snabbt och min känsla är ofta att jag önskar att böcker var längre än vad de är. Men jag tycker också om pocketformatet mycket, eftersom pocketböcker ofta är lättare och därför inte ger mig kramp i armen när jag ligger och läser om kvällarna. Jag ser så enormt mycket fram emot dina kommande böcker, och om det skulle handla om att du gav ut en riktigt tjock bok så skulle det för mig bara vara ett riktigt plus. Så även jag säger: KORTA INTE NER! Vi är så många som kommer älska just att den är så lång eftersom tanken var att den skulle vara det från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster