grammatikdagen, kärleken, porren

Ibland får man en sån där grammatikdag som är perfekt från början till slut. Som när man kommer till Kulturhuset för att repa sin låt om verbfraser på plan 4 och en färgglad alkisdam kommer och ber att få lyssna. Spricker ut i världens flin när hon får höra att låten handlar om verbfraser, utbrister ”jag älskar lingvistik och allt sånt!” samt kränger av sig strumporna för att visa att åtta tånaglar är målade violett och två är röda. Efter att ha diggat med i verbfraslåten förkunnar hon att hon har problem med levern, som inte kan processa alkoholen. ”Så den stannar kvar i blodet?” frågar jag, och hon ler stort. ”Ja!” Hon ber mig hålla upp hennes jacka så att hon kan byta om (det är omständligt med lager på lager men viktigt när man bor på gatan) och lämnar oss med rådet: Om ni någonsin ska använda hasch flickor, tugga det! Vi ger henne våra småpengar, hon konstaterar nöjt att det räcker till ”hälften av två öl”.

Som när man håller ett föredrag om varför man älskar grammatik, och en hel hörsal hänger med i varenda sväng och klurighet. Som att de garvar när man säger ”allomorf”. Som att nördigheten uppfyller salen som för tillfället är vårt universum, att ljud- och ljustekniker vet vad de gör, att man äntligen får spruta ur sig grammatiken som puttrat i ens inre i en vecka.

Och att det blir kö till bokförsäljningen efteråt, att böckerna tar slut och att en karl ställer sig vid signeringsbordet för att ivrigt bestrida idén att bisatsen är en del av huvudsatsen (men jag lovar att den är det). Att två bokförlag och ett annat företag sticker till mig sina visitkort, och att twitter ser ut så här efteråt:

twittergrammatikOch att grammatikbakelsen är himmelskt god, alltså någon borde börja göra den och sälja varje dag. Apropå twitter är det glädjande att se att hundratals (tusentals?) lättklädda amerikanskor har uppmärksammat #grammatikdagen!

twittergrammatikporr

Åh, NicolBDaugereaubc, it makes me personally excited as well! Grammatik är verkligen för alla.

Som att min elev har gjort världens skönaste film om ordföljd, som jag fick visa (och som ni kommer att kunna se när föreläsningen sänds i UR). Och att jag helt regelvidrigt har påbörjat typ varenda mening i det här inlägget med konjunktion eller subjunktion, och i denna sekund planerar att även inleda en med preposition. På självaste grammatikdagen. Hehe.

0 svar

  1. Varför läste jag det här? Nu kommer jag aldrig förlåta mig själv för att jag inte var där.

    Får man en ny chans varje år?

  2. Grattis till dig och till alla åhörare! Det låter som en bal på slottet! Underbart också att vi ska få se det på UR! Och en av förmånerna med att vara författare är att en får börja meningarna hur en vill. Det var den viktigaste lärdomen jag tog med mig från min högstadielärare i svenska. Förmodligen hade jag klagat på att nån författare inte levde enligt de regler vi fick inpräntade i oss 😉

  3. Tack i efterhand för ett makalöst bra föredrag på Kulturhuset – jag njöt varenda sekund! /En annan grammatiklärare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster