författarfrågor man aldrig får

I författarintervjuer finns det frågor man nästan alltid får, och så finns det frågor man nästan aldrig får. De vanligaste frågorna är antagligen vanligast för att de fångar in något som journalisten och läsarna är intresserade av. Men på sin egen blogg kan man bry sig mindre om sådant, så här kommer ett gäng frågor jag aldrig har fått. Om någon annan författare läser den här bloggen, går det bra att sno listan och intervjua sig själv.

1. Vad trodde du att din senaste bok skulle handla om, innan du visste bättre?

2. Kan du, utan att tjuvkika, citera första meningen i alla/minst tre av dina böcker?

3. Sista meningen då?

4. Vad är det vanligaste folk säger när du berättar att du är författare?

5. Kan du nämna tre företeelser i dina böcker, utöver intrig och karaktärer, som inte stämmer överens med verkligheten? Var det medvetet eller omedvetet?

6. Hur peppar du dig själv när du tvivlar på din egen berättelse?

7. Vilken av dina bokkaraktärer har varit svårast att skriva? Varför?

8. Har du funderat på att tatuera något vackert på din rygg/nacke, så att din (eventuella) partner har något att titta på på dagarna, kvällarna och nätterna?

Mina egna svar kommer inom kort!

0 svar

  1. Men åh vilka roliga frågor!!! Tänk om journalister kunde tänka lite mer så – vad mycket roligare det skulle bli. Kanske kan någon från tv-sporten bli inspirerad nu inför Friidrotts-VM 🙂

  2. Jättebra frågor! Menar du att inte en enda av dem har ställts?
    För många år sen läste jag om en stor tidning, typ engelsk musiktidning kanske (minnet sviktar på den punkten), som bad sina läsare skicka in bra frågor till stjärnorna som skulle intervjuas. Originella frågor belönades. Huruvida de användes framgick inte i det jag läste, men jag minns fortfarande den fråga som togs upp som exempel: Vilken kändis misstas du ibland för?
    Frågor som leder till samtal och resonemang är ju mycket roligare än faktauppräkningar som man ändå kan läsa sig till på annat vis. I samtalet kommer annat fram, som kan ge följdfrågor och leda samtalet in i helt andra riktningar. Spännande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster