bokmässans…

… roligaste: Att träffa läsare som jag tidigare bara sett på Facebook. Ur massan klev också plötsligt en kvinna, som undrade om jag kände igen henne. Det visade sig att hon var min lärare när jag som nioåring bodde i Zimbabwe, och jag var tvungen att informera henne om en sak jag hade tänkt på så sent som förra veckan: ”Det var du som lärde mig att göra skillnad på de och dem!” (Hon gjorde det genom att säga ungefär: Du är nio år och det passar sig inte att du skriver ”dom” så nu får du lära dig det här.)

…misslyckande: När jag räknade fel på tiden och plötsligt hade tio minuter på mig att packa, checka ut från hotellet och kuta från Avenyn till mässan. Jag plöjde genom havet av bokintresserade kringstrosande, duckade för en kram från någon utklädd till Bamse, sicksackade mellan kluckande klungor av damer och skrockande skockar av herrar, nådde Piratförlagets monter precis när Fredrik Belfrage uttalade mitt namn från scenen: ”…Sara Lövestam! Var hon nu är … är hon här?” Jag flåsade, slängde jackan på scenen, frustade: ”här! Här är jag!” Tänkte: det är tur man går på Friskis.

…känsla: Jag är så himla okänd. Man kanske kunde tro att känslan skulle vara tvärtom, med tanke på alla som kom fram och ville prata med mig om Lantzkampen (tack för komplimangerna!), grammatikdagen, LR-bloggen och böckerna, men man är ganska liten när man står och ska signera böcker och varannan person köar till ens signering för att fråga: ”Är det här Jan Guillou ska signera sedan? Är det okej om jag står här och väntar?” Jonas Jonasson fick för övrigt mässans längsta signeringsköer. De ringlade sig långt bortom våra grannmontrar och han fick sitta och skriva signaturer i 45 minuter tills de var tvungna att stoppa kön. Jag tyckte väldigt synd om honom. Det verkade jättejobbigt. Verkligen.

13bokmassan4

…bästa: När Fredrik Belfrage vände sig mot publiken och konfunderat sade: ”Hon är verkligen besatt av språk, vet ni vad hennes nästa bok ska handla om? Verb!”, varpå några i publiken gav ifrån sig ett spontant jubel.

…tankar: litteratur, fulkultur, poesi, innanförskap, utanförskap, oj nu ska jag upp på scenen, vad är det som låter, ärlighet, sömn!, mums, privilegier, oj, hej, kul, oj nu ska jag dit, var ligger den montern, hej, seminarium, Rumänien, trött.

Tack för i år, bokmässan. Du var trevlig och jag förstår varför du attraherar 97 000 människor varav samtliga tycktes befolka Piratförlagets monter. Nu får du och jag se till att vila upp oss ordentligt, för 2014 kommer jag med två böcker!

Dela vidare inlägget
Andra poster