Att ha ett creddigt och ett ocreddigt jobb

Så här blir reaktionerna ofta när jag berättar att jag jobbar som sfi-lärare:

– Åh vad spännande! Hur blev du det? Fick du kämpa länge, för att komma in i branschen? Började du tidigt intressera dig för språk? Hur gör du, när du undervisar? Liksom, planerar du mycket först, eller kör du på inspiration? Vad undervisar du om just nu? Så himla spännande, jag har också en dröm om att bli lärare, men jag vet att det är svårt … Tror du att man kan bli lärare även om man inte har undervisat som ung? Vad krävs det för att få lärarlegitimation? Har du träffat Jan Björklund? Om du har en dålig dag, är det inte svårt att komma igång då? Vad gör du när du kör fast? Har du några testelever, eller testar du och de andra lärarna era lektioner på varandra? Vad brukar ni prata om på era lärarlagsmöten? Lärde du dig undervisa innan du fick en egen grupp, eller lärde du dig liksom under tiden? Vad har du för pedagogisk ingång? Man har ju en dröm om att själv bli lärare en dag, hehe … men det är mest en dröm. I så fall skulle jag nog undervisa på studieväg 2. Det är ju kul att prata om ord och sådär, jag skulle nog kunna bli en bra sfi-lärare, om jag satsade. Hörde ni, kompisar, den här tjejen är sfi-lärare! Jo det är sant! Är du medlem i lärarförbundet eller LR?

Och så här blir reaktionerna ibland när jag berättar att jag jobbar som författare:

– Jaha, oj. Ja, ni får ta mycket skit nu va. Synd att det där med böcker inte fungerar.

Eller var det tvärtom?

0 svar

 1. Åh, kan du inte skriva så där om hur det är att vara SFI-lärare? Jag har flera kompisar som läser SFI och jag hjälper också till med läxhjälp på biblioteket dit många SFI-elever kommer. Det skulle vara jätteintressant att höra om hur upplägget är och hur ni jobbar. Jag har aldrig träffat någon SFI-lärare. Jag väntar med spänning på ditt inlägg.

 2. Attans, jag hoppades verkligen att det var så på riktigt och inte tvärtom 🙁

  Själv skulle jag nog i och för sig ändå vilja fråga mer nyfikna frågor om någons jobb som SFI-lärare än som författare, för hur ofta har man den möjligheten, liksom? Författare är ju oftare så kända att de blir intervjuade, så det har man ju redan hört en del om. Men jag har heller aldrig helt kommit förbi det där femåringsstadiet när man helst vill peta precis alla människor i sidan och be dem att berätta vad de pysslar med, och varför, och hur det fungerar.

 3. Jag pluggar till lärare och satsar på just sfi, det var därför jag överhuvudtaget började på programmet. Jag jobbar extra som sfi-vikarie och jag möter mest människor som är positiva till mina val. Däremot är flera av mina kollegor negativa… men jag gillar mitt jobb för det mesta och känner att jag har valt rätt. Men jag är ju inte författare så det kanske är därför jag får positiva reaktioner på läraryrket:-) Men precis som de andra vill jag gärna läsa mer om ditt lärarjobb!

 4. Ha ha! Jag älskar’t!
  När jag pluggade till lärare lekte jag med att presentera mig på olika sätt. Alla sätt var jag.

  ”Hej, jag heter Pernilla och jobbar på Ica.” (Flackande blick, herregud – har hon inga ambitioner?”
  ”Hej, jag heter Pernilla och pluggar till lärare.” (Men suck. Sällan dolt).
  ”Hej, jag heter Pernilla och pluggar engelska på universitetet.” (Aha, vad intressant!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster