Dagens rekommendationer

Det är ett par år sedan jag idkade konsumentrådgivning senast, så det börjar bli dags. Här är fem saker som gjort mitt liv bättre det senaste året.

1. Läsplatta. Är ni som jag, så har ni en hög bestående av 5-10 böcker vid sängen, 5-10 lånade biblioteksböcker drällande i hemmet och ständigt någon beställd biblioteksbok på väg till ert lokala bibliotek. Vidare har ni 3-5 böcker med er när ni åker tåg, och är ni som jag så gör ni längre tågresor ett trettiotal gånger en genomsnittlig oktober. Det blir mycket bärande av böcker. Efter ett par års funderande och googlande slog jag för ett par veckor till och köpte en läsplatta, och jag rekommenderar det så starkt till alla som är som jag!

En läsplatta är inte samma sak som en surfplatta. Läsplattan har en skärm av så kallat elektroniskt papper, vilket gör att den inte lyser, utan bara reflekterar ljus. Den ser alltså ut som ett papper, snarare än en skärm, vilket gör att det känns som om man läser en bok. Eller som om man läser en bok, fast i framtiden. Som om man kombinerar det bästa i boken med det bästa i digital teknik. Med min läsplatta kan jag ha med mig åtta tusen böcker om jag vill. Jag kan välja stor text om jag har svårt att läsa liten. Läsplattan minns var jag slutade läsa senast, och om jag kommer på att jag vill läsa en viss bok (som finns i e-format) kan jag inom några sekunder ha den i min platta. Den platta jag köpte heter Adlibris Letto Frontlight 2, och den säljs just nu med rabatt på Adlibris. Jag får inte betalt av dem för att skriva det här, men jag borde. Om någon är intresserad av dess för- och nackdelar, säg till i kommentarerna!

2. Prenumeration på DN. Ni vet, när ens vänner länkat till en artikel, citerat en intresseväckande bit och man klickar på länken full av förväntan? Och allt som möter en är en betalvägg? Och det händer gång på gång, och man visserligen känner till manövern för att komma förbi betalväggen på sin dator, men man ändå känner sig smutsig när man gör det? Jag har känt mig som en plankare på tunnelbanan, för en betalvägg betyder, likt en spärr i tunnelbanan, att man förväntas betala och att dessa pengar antagligen går till tjänsten man förser sig med. Well, mina dagar av dåligt samvete och irritation över betalvägg är över! Dörren står öppen för mig, jag sponsrar oberoende journalistik, och clickbait och fake news förlorar sakta sitt grepp. Har du en favorittidning som irriterar dig genom att be dig betala för deras artiklar? Har du pengar? Här är lösningen!

3. Elhyvel. När jag fick min elhyvel trodde jag inte att jag skulle ha så mycket nytta av den – men hej vad jag bedrog mig! Nu hyvlar jag hela somrarna. Mina brädor blir tunnare och tunnare, och mina stolpar kortare och kortare (för med en elhyvel kan man även hyvla mot fibrerna, så länge man inte gör det hela vägen). Plågas du av brädor som är för tjocka för dina snickarprojekt? Sluta tvivla – börja hyvla!

4. Ny elvisp. Har ni också kvar er gamla elvisp från 90-talet, som låter som ett tröskverk och doftar svagt av bränd plast när ni vispar på högsta kapacitet? Köp en ny! Inte bara vispar de oerhört mycket mer effektivt (och är mer elsnåla?), de vispar dessutom så tyst att man kan föra en konversation! (Som om man behövde föra en konversation på de korta sekunder som den nya vispen kräver för att vispa upp en maräng.)

5. Den här äppelpajen. Efter att jag bakade den första gången, har min sambo förbjudit mig att baka andra äppelpajer. Men kom ihåg att använda syrliga äpplen (det gäller alla äppelpajer)! Är äpplet för surt för att äta, är det antagligen vansinnigt gott i din paj.

Jag hoppas att ni verkligen tar till er detta. Inte går väl min konsumentupplysning rakt ut i rymden? Ni gör väl äppelpaj nu, och hyvlar och läser e-böcker?

0 svar

 1. Själv vill jag rekommendera ALLA mellan 14 år och döden att läsa dina böcker om Kouplan. Har sträckläst dem och nu känns det så tomt. Tack för den läsupplevelsen!

 2. Intressanta råd. Men jag får dem till fem. Det kanske är en fälla jag gått i. Läsplattan är onekligen lockande. Och tyst visp, javisst. Men vad ska man göra med den gamla? Äppelpajen tror jag mig redan ha smakar, eller hur? Mycket god, särskilt om man gillar kaksmak. DN-prenumerant är jag sedan mycket gammalt, så egentligen är det bara det där med elhyveln jag känner mig tveksam inför. Men om jag rätt vad det är börjar hyvla lika mycket som du , då ska jag ta rådet i beaktande.

 3. Det jag älskar med läsplattor (utöver det du skrev) är att de ofta har ordböcker och lexikon. Det är så smidigt att bara trycka på ett ord man inte förstår så dyker det upp en definition eller översättning. De är därför hur bra som helst att använda när man lär sig ett nytt språk (brukar dock inte finnas stöd för så många språk än så länge).

 4. Till och från redan innan din rekommendation har jag funderat på det här med om jag borde äga en läsplatta.
  ”Jag kan ju läsa med bok-app i mobilen.” (Jag tillhör inte de där som upplever att det är ansträngande att läsa längre stunder på mobilskärm, tror jag.)

  Sedan din rekommendation har det dock legat och skvalpat. Kanske inte i bakhuvudet, och inte i absoluta arbetsminnet, men definitivt lite så där som i ett sällan-använt rum bredvid någonstans.

  Nu, med ytterligare en sommar med kluvna semesterplaner (”Åh, _det_ vore kul! … fast det är nog dumt. Får väl spara till nästa år då. Igen.”), ploppade det upp på min interna ”alternativ för semesterbudgeten”-lista.
  Sedan velade jag i dagar, som nästan blev plural-veckor, och – nu har jag en läsplatta! Dock blev det, så här nästan fyra år efter din rekommendation, inte just den modell du rekommenderade.
  Har klämt ”Sanning med modifikation”, och håller nu på med ”Önska kostar ingenting”.
  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster