Historien om min keps (eller: detta blogginlägg är en nominalfras)

Det började med att jag behövde en keps. Ni vet hur det har varit den här sommaren. Efter några skarpa soldagar i maj hade jag en tydlig solglasögonbränna – bleka ögonhålor och starkt röd näsa. En keps skulle vara lösningen.

Efter att ha tittat i några kepsaffärer gick jag ut på nätet. Man vill ju inte köpa vilken keps som helst, utan helst en som speglar ens själ eller åtminstone är lite rolig. Jag googlade ”keps för lesbiska”, ”keps för språknördar”, ”fyndig keps” och annat i liknande genrer. Snubblade ganska snart över sidor där man kan designa sin egen keps, och då var det kört. Jag gick i ett par veckor och funderade över vad jag skulle designa.

Glasögonbrännan blev alltmer påtaglig.

En dag kom jag på det. Det var faktiskt inspirerat av en av er bloggläsare, som för några år sedan skickade en mössa till mig med påskriften ”verbfras”. Jag vet inte till hundra procent varför, eftersom en mössa inte är en verbfras, men jag tror att det hade något att göra med min enda youtubehit: Vad är grejen med verbfras.

”En mössa” är inte en verbfras. Men ”en keps” är en nominalfras! (Även ”en mössa” är en nominalfras, men nu var det ju en keps jag var i behov av.) Jag gav mig genast på att beställa en keps med påskriften ”Denna keps är en nominalfras”.

En nominalfras, för den som har glömt det eller så, är en fras som består av ett huvudord som vanligen är ett substantiv (t.ex. ”keps”) eller ett pronomen, plus eventuella attribut såsom artiklar (t.ex. ”en” eller ”den”), adjektiv och annat. Om du känner att din nyfikenhet på nominalfrasen inte tillfredsställdes av denna korta beskrivning kan jag rekommendera kapitlet Nominalfrasen – den rimliga frasen i min bok Grejen med substantiv.

Jag tyckte själv att min kepsidé var så rolig (för att jag är en nörd) så att jag började leka med tanken på att beställa ett helt gäng nominalfraskepsar, varpå min sambo frågade om inte Piratförlaget (där lejonparten av mina böcker kommer ut) sysslar med merchandise. Eller ”merch” som man säger i branschen. Jag mejlade en öppen fråga om huruvida de tyckte att det var en bra idé, och fick tillbaka ett telefonsamtal: ”Jag håller på och ska beställa de här kepsarna nu, vad tycker du om blått på svart?”

Och idag kom den! Här sitter jag, framför mina för en gångs skull dignande tomatplantor, och har äntligen en keps! Jag har redan fått in tre beställningar, och en ska jag behålla själv pga behöver en keps, så det finns 196 stycken kvar att skickas ut i samband med release av Grejen med ordföljd, tas med på de nördigaste mässorna och skydda några av landets språkfantaster från solglasögonbränna. Inte hade jag anat detta, när solen började steka min huvudsvål i maj.

0 svar

 1. Ååååhhhh! Den är ju bara underbart nördig och så rätt samtidigt så man bara älskar den. Du är fiffig, du.
  Och nu har jag lagt en bevakning på boken så att jag kan beställa den så fort den kommer ut. Snygg blir den också bredvid de andra två, om nu färgen på bilden av den stämmer överens med verkligheten. Ja, jag menar alltså boken och inte kepsen. Jag har naturligtvis inte två färgavstämda kepsar…

  Snyggt jobbat, än en gång! <3

 2. Titel på din nästa grammatikbok: ’Grejen med keps. ’
  Nej, den var dålig!
  Men jag älskar kepsen.
  Vänligen
  Kerstin

 3. En synnerligen trevlig historia! Härligt av förlaget att nappa så direkt på idén. Denna faktaboksfobiker skulle dock vara livrädd att få frågor om grammatik, så jag avvaktar beställning tills du skriver en roman om substantiv. Eller tills det kommer en keps som informerar om varför ”att” och pronomen allt oftare tycks trilla bort efter pga. Nu när jag läser det hos dig överväger jag att sluta haka upp mig på det.

 4. Hej Sara. Läget? Minns du att skickade en fabel om apor? De var länge sen. Har de tufft. Mitt ex dog av lungcancer för en vecka sedan. Och jag törs nog inte åka tåg upp till begravningen pga coronan. Vi har två vuxna barn som kommer på begravningen. Jag har astma, kol och balansproblem efter en trafikolycka så åka tåg från Linköping till Karlstad och sen buss till Skoghall de klarar jag inte. Exet kämpade med lymfon i trettio år som sen blev det lungcancer hen dig av. Livet är en gåva men kan oxså bli en plåga. Ha det bra🤕🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster