Pepparkakshönshuset

Ett pepparkakshönshus med grästak av grön kristyr, och en utegård med staket runt. På taket står en höna och tittar ner, och på gården finns fyra hönor och en tupp i kristyr. Huset och gården är dekorerade med blommor i vit, rosa och blå kristyr.

Ibland när jag gör författarbesök, pratar om romaner och skrivande och språk, och efteråt hinner hålla en liten frågestund, är det då och då någon som räcker upp handen och frågar: ”Vad blir det för pepparkakshus i år?” En udda fråga, kan tyckas, men det är förstås roligt att folk engagerar sig även i mina pepparkakshus!

Svaret är i år: En önskedröm. Jag har velat ha höns i flera år, men bor i lägenhet och kan (ännu) inte erbjuda hönorna det liv de förtjänar. Dessa hönor är gjorda i pepparkaka och kristyr, och har det ganska trevligt på sin gård.

Tuppen ser visserligen lite nervös ut. Inte så konstigt, om man kikar bakom hörnet …

Bild på nederdelen av hönshusets bortre hörn, där en räv i pepparkaka och kristyrpäls slinker runt hörnet, på väg mot hönsgården. Vid en av grundpelarna ligger en röd leksakstraktor i kristyr.

Det ni ser vid nätet var det sista hugskottet jag fick, att det måste ligga en leksakstraktor under huset. Det tog hela förmiddagen; eftersom jag gör allt i kristyr måste delarna stelna innan man kan foga ihop dem. Och det var lite pilligt att få in ratten eftersom den var så liten. Non-stop för storleksjämförelse! Och en hönsrumpa.

Här är förresten framsidan. Hen ruva hen!*

Taket har jag fått många frågor om. Framför allt hur jag gjorde det.

Och det kan jag avslöja, för knepet är inte hur man gör det, utan att man orkar och lyckas göra det. Jag gjorde det upp och ner.

Det vanskligaste momentet var att sätta takhönan på taket. Hönan var färdig, taket var färdigt, men hur skulle jag få henne att sitta kvar? Autentisk dialog hemma hos mig i detta skede:
Jag: Jag funderar på hur jag ska stötta min höna.
Min sambo: Jag tycker att vi ska stötta henne helhjärtat.

Jag stöttade henne (helhjärtat) med ett glas, ett lock och en pepparkaka. Så fick hon sitta över natten, för säkerhets skull.

Sedan körde jag hela hönshuset till ArkDes pepparkakshustävling. De har gjort något som är väldigt coolt: 3D-skannat alla 115 bidrag! Så om man går in på utställningen (genom att klicka på den här länken t.ex) kan man välja att se varje hus i 3D, vrida och vända på det och, om man tittar med sin mobiltelefon, placera husen virtuellt i den miljö där man är! Här är till exempel mitt hönshus utanför ett soprum.

Jag rekommenderar förresten starkt att gå in på den där länken och titta på alla kreativa och proffsiga hus som är med på utställningen/i tävlingen. Om man vill rösta på sitt favoritbidrag (hur man nu ska välja – jag har många favoriter) kan man göra det, men skriv då in mobilnumret manuellt i stället för att få det automatiskt ifyllt, så att du inte får svaret att du är en misstänkt robot. Robotar får nämligen inte rösta, vilket förstås kan betraktas som lite diskriminerande.

*For any English Speakers ending up here after googling ”gingerbread chicken coop”, ”hen ruva hen” is a Swedish pun. ”Hem ljuva hem” means ”home sweet home” whereas ”hen ruva hen” means ”hen, brood, hen”. Well, hen in Swedish is höna. But the pun works because all Swedes know the meaning of ”hen” in English, especially after 2012 when we had a huge debate over the Swedish gender neutral pronoun which happens to be ”hen” and every opponent to that word would point out that it means höna in English. It was a flawed argument in many ways but they were desperate. I still get emails from people ridiculing the gender neutral pronoun ”hen” on those grounds. I got one yesterday.

0 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster