Kära e-fakturadagbok

Det är december och alla som fått pengar kvar av 2021 års budget beställer föreläsningar med kort varsel som ska faktureras före årsskiftet men helst igår. Jag gillar att föreläsa och välkomnar bokningar (kolla här, jag har lagt till en föreläsning om förändringar i svenska språket!). Min heliga julvrede väcks däremot, traditionsenligt numera, av e-fakturahelvetet. Ni som var med i somras minns kanske att en återkommande tanke hos mig under cancerbehandlingen var ”om jag dör slipper jag i alla fall e-fakturera”.

Att staten inte helt enkelt bestämt att alla ska använda en viss gratisportal, vilket resulterar i att vi som skickar fakturor hänvisas till mängder av olika portaler, handlar om den fria marknaden. Problemet är bara att den som väljer portal är mottagaren av fakturor. Vi som skickar fakturor och som är så små småföretagare att vi inte har en egen ”fakturaväxel” (citattecken för att jag inte har någon och därmed inte vet vad det är), vi har inget fritt val. Jo, vi har valet att använda portalen som mottagaren valt, eller att inte fakturera alls. Vissa väljer det senare för att inte förlora sin själ.

Men jag har en dröm. (Läs gärna följande med pampig musik i bakgrunden.)

Att en dag alla som vill att man e-fakturerar skickar en länk. När man följer länken får man fylla i sina uppgifter på en sida med användarvänligt gränssnitt – och uppgifter man redan tidigare skrivit in (när man fakturerat andra) ligger kvar. Man behöver inte söka efter referenskoder, GLN eller skrolla i långa listor efter mottagare. Man behöver inte lusläsa sidor som den här för att ens hitta vilken sida man ska behöva bli medlem på för att kunna skicka en faktura. Man behöver inte ansöka om att bli godkänd leverantör till varje fakturamottagare. Allt är redan fixat innan de skickar länken.

Man bara fyller i summa, momssats, fakturanummer (om man inte har allt på automatik vilket man inte kan om man fortfarande skickar en del pappersfakturor) och vad man fakturerar för*. Sedan klickar man ”skicka”.

Jag vet, det låter extremt. Men julen är ändå miraklens tid, och man måste få drömma. All I want for Christmas is en rimlig e-fakturalösning för småföretagare.

*I en perfekt värld skulle även detta vara automatiskt ifyllt och genereras redan vid bokningen, men dit vågar jag knappt tänka. Just nu vill jag bara att ”skicka faktura” inte ska vara en punkt på listan som man måste vika två arbetsdagar och all sin under sommarmånaderna ackumulerade energi åt.

0 svar

  1. Men, så knäppt!
    Utan att veta hur lösbart det är måste jag ju skicka problemet vidare till min närmaste omgivning som delvis består av datagurus, systembyggare, programmerare och IT-tomtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vidare inlägget
Andra poster