Lucka 3: safarihatt från 1989

Det skulle inte bli någon lucka idag, då detta inte är en riktig julkalender där man serveras något varje dag – men så låg den här i en flyttkasse som jag kollade igenom i jakt på något jag faktiskt behövde.

Min gamla safarihatt! Jag misstänker att den inköptes i Kenya, då det står Kenya på sidorna. Jag var nio år och min familj skulle bo i Zimbabwe ett halvår med anledning av min pappas jobb. När vi skulle byta plan i Kenya var vårt plan försenat och vi missade bytet, så vi var tvungna att bo på hotell i Kenya i två dagar medan nya biljetter bokades. Troligen köptes denna hatt då.

Minnen från hotellet i Kenya: Täcket var ett lakan och en filt, som satt stenhårt inkilade om madrassen så att man fick pressa sig in med hela sin nioåriga kraft. Till frukost fanns inte ost och gröt, men i stället fick man sylt (!!!) på formfranskan. Vi fick inte gå ut då vi inte var vaccinerade mot gula febern, men vi hade våra klippdockor. Det var 17 grader varmt ute, vilket i kombination med att inte få gå ut gjorde hela afrikagrejen lite underväldigande. Jag skrev i min dagbok: Nu har jag för första gången satt min fot på afrikansk mark.

Hatten har jag inte använt på över 30 år. Ska jag slänga den eller kanske sälja på loppis? Ja, säger min sambo, som inte tycks förstå att jag har levt ett liv fullt av äventyr som manifesteras i saker som rosa safarihattar. Kanske kan min systerdotter ärva den, om hon skulle behöva gå på safari någon gång – då finns i alla fall chansen att föra vidare den storslagna berättelsen om när mamma och moster lekte med klippdockor på hotell i Nairobi. Bäst jag lägger den på ett bra ställe.

Så nu hade ni tur, ni lilla skara som följer denna kalender, som alltså för nytillkomna läsare har temat ”saker som dykt upp i flytten”. I morgon är det söndag och jag kommer inte att prioritera denna kalender! Det är ingen idé att ni ens kollar.

Dela vidare inlägget
Andra poster